DRUŠTVO: Nacionalni dan bez duvanskog dima

Nacionalni dan bez duvanskog dima, 31. januar, ove godine biće obeležen pod sloganom „Odrasli puše i mene guše“.

zasto-je-tesko-ostaviti-pusenje-732x366

Cilj aktivnosti koje će biti realizovane je upozoravanje javnosti na štetne efekte izlaganja duvanskom dimu, posebno po zdravlje dece i mladih.

Prema statističkim podacima iz 2016. godine, od ukupnog broja pušača koji su se obratili za pomoć Savetovalištu za odvikavanje od pušenja i prošli detoksicioni program, njih 35 odsto prestalo je da konzumira cigarete.

Upotreba duvana je povezana sa blizu šest miliona smrtnih slučajeva širom sveta godišnje, uključujući i 600 hiljada smrtnih slučajeva koji su nastali zbog izlaganja duvanskom dimu.

Po broju pušača u odnosu na broj stanovnika Srbija se nalazi na osmom mestu u svetu, a u Evropi na drugom, posle Grčke. Drugim rečima, trećina odraslog odraslog stanovništva Srbije su pušači.

Deca izložena duvanskom dimu češće obolevaju od akutnih i hroničnih upala donjih respiratornih puteva, infekcija srednjeg uha i imaju češće asmatične napade koji su jačeg intenziteta.

Duvanski dim koji sadrži više od 7 hiljada hemijskih materija, od čega su preko 70 kancerogene materije, uzročnik je malignih i bolesti srca i krvnih sudova i disajnih puteva.

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s