KULTURA: Prof. dr. Stojan Bogdanović objavio dve nove knjige

Jedan od najboljih srpskih matematičara i književnika Nišlija Stojan Bogdanović (74) svoj veoma bogat književni opus nedavno je obogatio objavljivanjem knjige proznih zapisa „Bog je ludilo“ i speva „Prvi poljubac“.

stojan-bogdanovic-knjige

Prema Bogdanovićevim rečima „Bog je ludilo“ je manji esej o Bogu, razgovor sa Bogom.

To je filozofski tekst. Govori se o tome kako da čovek dostigne Boga, to mu je cilj. U knjizi se zapravo prepliću razne teme, od presađivanja organa, smisla i besmisla života, ropstva, pa nadalje. (Kod nas je i starost robija. Za to se pobrinula država. Robuju i oni koji su celog života radili kao robovi)“, rekao je Bogdanović.

Na koricama speva “Prvi poljubac”, kao neka vrsta uvoda u ono što čitaoca očekuje, napisani su stihovi: “Pamtim kada sam se zaljubio/ Sećam se kakva sam budala bio/ I to mi je najdraže sećanje/ To je bio život”.

Ni ova knjiga, iako je centralna tema ljubav, nije lišena pesnikovih opaski o aktuelnoj stvarnosti, a Bogdanović ističe da smatra da u u poeziji ne može biti „tra la la“.

Poezija mora da ima misao. Ukoliko nema nikakvu misao onda to nije poezija. Nije samo osećaj poezija. Šta više, najmanje je osećanje poezija, poezija traži i onaj talog koji se taložio decenijama, ukoliko ne vaš lični onda i tuđi, ukoliko čitate i pozajmljujete onda ta sublimacija izadje kao stih”, naglasio je on.

Bogdanović je svoju prvu knjigu poezije „Big Ben“ objavio 1977. Godine. Objаvio je 13 knjigа poezije, dve knjige krаtkih pričа i jednu knjigu аforizаmа. Pesme su mu prevođene nа engleski, frаncuski, rumunski, itаlijаnski, grčki i poljski jezik. Objаvio je i preko 50 drugih člаnаkа iz ekonomije, književnosti, filozofije i o slikаrstvu.

Doktor je matematičkih nauka i osnivač „Niške škole za algebru i informatiku“. Objavio je preko 160 naučnih radova u najpoznatijim svetskim časopisima. Pisac je više udžbenika iz matematike, kao i nekoliko monografija iz matematike i informatike.

Za svoj dosadašnji rad dobio je veliki broj priznanja i nagrada. Udruženje književnika Srbije dodelilo mu je spomen plaketu „Simo Matavulj“. Dobitnik je, između ostalog, najvišeg priznаnja Grаdа Nišа, nаgrаde „11. jаnuаr“.

izvor: niskevesti.rs

prilog: prof. dr. Stojan Bogdanović

One comment

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s