NAPOKON: Proleće na moje rame sleće!

Dvadeseti mart 2019. godine (sreda), biće poseban dan za sve ljubitelje lepog vremena. Proleće stiže u 22 sata i 58 minuta (i narednih godina kao i ove, proleće neće počinjati 21. nego 20. marta.)
Prolece

Proleće, po astronomskom kriterijumu traje do 21. juna (16.54). Po meteorološkom kriterijumu proleće je počelo 1. marta, a trajaće do 31. maja. Po klimatološkom kriterijumu proleće traje od 10. marta od 25. maja.

Leto ove 2019. godine traje do 23. septembra a zima počinje 21. decembra.

Kao što smo navikli, samo posle nekoliko dana proleća doći će i do letnjeg računanja vremena (31. mart), ali i tu će biti baš zanimljivo.

Iako je 84 posto ispitanika (od 4,6 miliona) u anketi Evropske komisije izjavilo da želi da se ukine prelazak sa zimskog na letnje računanje vremena takav predlog još nije usvojen. Članice EU će verovatno da odobre ovo ukidanje ali to će se izgleda dogoditi tek od marta ili oktobra 2021. godine. Svaka zemlja pojedinačno će odlučiti da li će trajno ostati letnje računanje vremena ili zimsko, uključujući i Srbiju.

Po najavama meteorologa moguće je da će ovo proleće biti najtoplije ikada. Ako znamo da su najtoplije četiri godine bile upravo poslednje četiri (2015-2018), ovo proleće bi moglo teško da nam „padne“.

Po prvim procenama meteorologa, očekuje nas natprosečno toplo proleće sa samo 10 do 20 mraznih dana i do 20 letnjih dana. Ipak, što se padavina tiče, biće u granicama proseka.

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s