EHO: Prof. dr Stojan Bogdanović objavio knjigu eseja

U biblioteci „Tragači“ Niškog kulturnog centra objavljena je knjiga eseja Stojana Bogdanovića, univerzitetskog profesora u penziji i pesnika, pod nazivom „Eho“.

PROF. DR. STOJAN bOGDANOVIC

U zapisima različite dužine, od onih sasvim kratkih, u formi crtica, do opširnijih, autor razmatra širok tematski opseg – od žanra tragedije i njenih odjeka na današnjicu, preko prijateljstva, ropstva, dijaspore, Fejsbuka, skupoće knjiga, herojske smrti, originalnosti u umetnosti, straha, zavisti…Poslednji eseji u knjizi posvećeni su piscima i slikarima.

„Esej smatram umetničkim delom. Ako nije umetničko delo, onda nije ni esej“, ističe Bogdanović.

Opširnije: NARODNE NOVINE 01.10.2019

Autor je uputio i pismo redakciji nezavisnog portala KNJAZ PRESS:

„Dragi Saša, evo i nove knjige, ja smatram da je reč o esejima, ali pojedini smatraju da esej mora poštovati neka standardna književna pravila. Obično ne kažu koja su ta pravila. Jedan ističe da se prilikom pisanja eseja treba kloniti svojih emocija. Ja mislim suprotno, esej mora da sadrži lični stav i poželjno je preneti i svoje snažne emocije, ako je moguće, pojedini esejisti to ne uspevaju, pa zato to i izbegavaju, a neki od njih zbog toga i preporučuju izbegavanje emocija. Veliko je umeće preneti svoje snažne emocije. Bez snažne emocije nema ličnog pečata, pa nema ni eseja. Snažna emocija može da blokira govor, ali ovde je reč o pisanoj prezentaciji emocije. Ona je semka iz koje bi trebalo da se razvije hrast.

Esej može da bude i pesma.

Drugi preporučuju da se prilikom pisanja eseja treba držati svoje specijalnosti, po obrazovanju, a većina pisaca nisu se oficijelno obrazovali kao pisci. Na primer, Dobrica Erić je završio samo četiri razreda osnovne škole, Miodrag Pavlović je po obrazovanju lekar, Isidora Sekulić je završila matematiku, Mihajlo-Mika Alas Petrović je bio matematičar i književnik. Bavio se i lingvistikom. Njagovo čuveno delo je Metafore i alegorije. Otac ruske nacije, kako ga sada zovu, Solženjicin, završio je Fizičko-matematički fakultet. Omar Hajam je bio vrhunski persijski matematičar i veliki pesnik. Čuvene su njegove rubaije. Blez Paskal bio je matematičar, filozof, teolog, mistik, književi gorostas i kockar. Ruđer Bošković je bio matematičar i pesnik, Atanasije Nikolić je bio pesnik i matematičar, Nikanor Para je bio čileanski matematičar i pesnik, Ežen Gilvik, istaknuti francuski pesnik, završio je matematiku i radio je u ministrastvu finansija Francuske kao ekspert. Luis Кerol pisac bajke Alisa u zemlji čuda, koja je prevedena na 70 jezika, bio je matematičar. Rumunski pesnik Jon Barbu, alijas Jan Barbilijan, bio je poznati matematičar. Argentinski književnik Giljermo Martines poznati je matematičar…

Pravnici su bili: Molijer, Bora Stanković, Branislav Nušić, Milan Rakić… Lav Tolstoj je počeo da studira prava…

Aleksa Šantić je bio trgovac.

Ne verujem da je obrazovanje presudno za nekoga da bi se bavio književnošću. Ima na hiljade onih koji su diplomirali književnost, ali nisu postali pisci. Da bi neko postao pesnik ili književnik mora da ga nešto tera iznutra. Кao kad ga neki đavo tera.

Ako esej ne sadrži emociju, on je hladan i tvrd kao kamen, i nije za pod glavu, a nije ni za pod guzicu!

Što se aforizama tiče, po meni, aforizam jeste kratka izreka, ili kraći tekst, o nečemu. Ali aforizam se kod nas shvata kao vic, a on to nije. U svakom slučaju esejistički tekst mora da sadrži aforizam. Bilo bi nabolje da je krcat aforizmima. Ako ste primetili da ih u mojim tekstovima ima, to ću shvatiti kao kompliment. I još, esej smatram umetničkim delom. Ako nije umetničko delo, onda nije ni esej.

Кada iz bureta natoče crno vino u crnu flašu, onda se ne vidi šta je dok ne probate. Tako je i sa knjigom, mora da se čita. Naslov je tu da vas povuče.

Baš sam odužio, izvinite. Pozdrav, Stojan.“

PRILOG: BIOGRAFIJA – Prof. dr Stojan Bogdanović

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s