OGLEDALO: Čemu služi biro rada – KNJAZ PRESS

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje (filijala Zaječar), bez ikakvih prinadležnosti, nalazim se od 1. juna 2014. godine.

NSZ

„Veran sam i odan“ član ove organizacije, redovno se javljam (na svaka 3 meseca), aktivno učestvujem u svim razgovorima sa „mentorom“ i stalno ističem da hoću „sve da radim“.

Štiklirajte sve, Knjaževac je mali grad, jeste da najviše volim novinarski posao, ali šta god – sin mi je na fakultetu i nema biranja.“ Ovo je neka moja „spika“, stalna…i ništa.

Ponekad svratim i „bacim oko“ na oglase izlepljene po zidu ove državne institucije. Na netu sam stalno, pa i tu pronađem neke oglase i uredno pošaljem svoj CV i PP. I opet ništa.

Okej, možda se potencijalni poslodavci „oduševe“ kad vide da sam rođen 1970. godine. Zapravo, menadžer nekadašnje firme za prodaju mobilnih telefona (HANDY) mi je u dva razgovora za posao (popularni „intervju“) rekao kako sam super, komunikativan i sigurno odgovoran (s obzirom da sam porodičan čovek), ali…uperi prst na moj CV i prikazanu godinu rođenja u njemu. Mislim se, prijatelju, ne da zbirno vredim kao većina klinaca od dvadeset i kusur, nego i praktično. Znači…i opet, opet ništa.

Rad „na crno“ mi nije nepoznanica. Od raspada nekadašnje SFRJ „uživao“ sam u blagodetima divljeg kapitalizma, i to u njegovim ranim oblicima. S obzirom da je trebalo raditi (i zaraditi), a bez pomoći uže i šire familije, ne birah previše. Radio sam posao koji najviše volim (mediji) i tako prođoh (i upoznah) celu Timočku krajinu. Malo u statusu prijavljenog radnika (mnogo više ne), al` nakupi se nekih 15-ak godinica, za onu „starosnu“, najnižu penziju, ako je Bože zdravlja, dočekamo.

Osim medija, radio sam i kao: meteorološki osmatrač „na određeno“ u RHMZ, administrativni radnik „na lizing“ (preko Agencije, povremeni i privremeni poslovi), u „Plastometu“ (neprijavljen), ali i k`o saradnik za marketing u opštinskoj Turističkoj organizaciji (TOOK). Da, evo i šire priče o tome i „hvala“ opštinarima na „brizi“, pre svega o mladom Knjaževčaninu (mom sinu) koji je tada završavao Gimnaziju i spremao se za fakultet.

VREMEPLOV: Šut-karta jer „nisu naši“ (VIDEO)

Nema veze. Tatin ponos je Tehnički fakultet u Boru (Beogradski univerzitet) završio prošle godine, sada je na master studijama, a posle…verovatno…ovde i sada…ništa.

Na evidenciju knjaževačke NSZ (Biro rada) neće sigurno. U stvari, ponekad se pitam i čemu oni služe. Mene nikada, ali NIKADA nisu pozvali za neki posao, iako sam (pogledaj početak priče) već nekoliko puta NAGLASIO da hoću „sve da radim“.

Sećam se i da sam, pre par godina, na nekoj tribini u organizaciji NSZ upitao, i sada aktuelnog direktora ove službe (iz BGD), da mi objasni gde smo, u svim tim programima, MI, ljudi u najboljim, ali osetljivim godinama. Nisam dobio smislen odgovor. Dakle, ništa…opet.

Mladi za umiranje, a stari za rokenrol, kako neko reče.

Da rezimiram i privedem pisanije kraju.

Sin će zasigurno „preko“ i u tome ima moju punu podršku. U Knjaževcu neće naći posao, jer nismo mi deo te podaničke, populističke, kumovsko-burazerske i tajkunske grupacije. Sreća ga čeka negde daleko.

OGLEDALO: Domovina je tamo gde ti je dobro – KNJAZ PRESS

A „moja malenkost“? Hmmm…nikad nije kasno. Da prelomiš…

Za to mi nije potrebna Nacionalna služba za zapošljavanje, no odluka, vera i kofer pun uspomena. I nadanja.

I ništa više.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s