DRUGI PIŠU: Legalna proizvodnja rakije za male proizvođače

Predlogom zakona o jakim alkoholnim pićima biće omogućeno da i fizička lica na legalan način proizvode rakiju i prodaju je na tržištu, nakon što se registruju pod povoljnim uslovima.

Predlog novog zakona predviđa jednostavniju i jeftiniju proizvodnju rakije, kao i bolji položaj malih proizvođača koji će moći legalno da je prodaju i izađu iz sive zone” rekla je ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

snezana-bogosavljevic-boskovic  foto: Snežana Bogosavljević-Bošković, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine

Naime, donošenjem ovog zakona fizička lica moći će da, sve viškove rakije iz sopstvene proizvodnje, koji su bili predmet sive ekonomije, po prvi put stave u legalne tokove i prodaju registrovanim proizvođačima i na taj način obezbede dodatni izvor prihoda. Registrovani proizvođači će biti ti koji će biti odgovorni za kvalitetet i bezbednost proizvoda na tržištu.

Do sada fizička lica nisu mogla legalno da budu uključena u proizvodnju i promet rakije. To će sada moći da urade bez komplikovane procedure i uz malu nadoknadu.” naglasila je ministarka.

Zakonom je, takođe, predviđeno uvođenje 47 kategorija alkoholnih pića, a biće uvedena i kategorizacija i deklaracija pića po geografskom poreklu , što će rakiji podići vrednost i smestiti je uz najpoznatija svetska pića.

Ministarka je napomenula da je u Srbiji najpopularnija rakija šljivovica, i da se 75 odsto šljive upotrebi za proizvodnju rakije.

Zakon predviđa liberalizaciju uslova za proizvodnju što će dovesti do smanjenja troškova proizvodnje, a samim tim i do povećanja broja registrovanih proizvođača.

izvor: Beta

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s