DRUGI PIŠU: Stiže spisak otkaza u javnom sektoru

Najgore prošlo ministarstvo zdravlja, a najbolje MUP.

Znaće se tačno koliko koji dom zdravlja i bolnica treba da otpusti ljudi, koliko škole, a koliko opštine.

U dokumentu će biti precizno naveden i broj otkaza po lokalnim samoupravama, ali i ministarstvima.

U Nemanjinoj 11 sve je napetije jer je pitanje dana kada će Vlada da usvoji konačan spisak za oko 9.000 otkaza u javnom sektoru.

OTKAZIfoto: libek.org.rs

Kako saznaje „Blic“, akt o maksimalnom broju zaposlenih u javnoj upravi trebalo bi da se nađe pred ministrima i premijerom možda već do kraja ove ili naredne nedelje.

U ovom dokumentu trebalo bi da bude precizno naveden broj zaposlenih u javnoj upravi koji će dobiti otkaze po opštinama, državnim organima i javnim službama.

– Znaće se tačno koliko koji dom zdravlja i bolnica treba da otpusti ljudi, koliko škole, a koliko opštine. U dokumentu će biti precizno naveden i broj otkaza po lokalnim samoupravama, ali i ministarstvima. Sve to bi trebalo da se nađe pred Vladom tokom boravka delegacije MMF, koja ostaje do sredine sledeće nedelje – kaže naš izvor, napominjući da je planirano više od 4.500 otkaza u javnoj upravi i otprilike još toliko u lokalnoj samoupravi.

Izvori „Blica“ kažu da je situacija u ministarstvima sve napetija jer se bliži dan D za podelu otkaza, a ministri još ne znaju da li će se premijer Aleksandar Vučić složiti sa njihovim predlozima o otpuštanju viška zaposlenih. 

Koliko će Vlada Srbije povećati penzije i plate u javnom sektoru znaće se 8. ili 9. novembra.

Izvor „Blica“ kaže da je u toku bitka Vlade i MMF za svaki promil povećanja, da se trenutno prave računice i da će se tačan procenat povećanja znati najkasnije do ponedeljka. Inače, šef delegacije MMF Džejms Ruf složio se tokom nedavnog sastanka sa ministarkom državne uprave Kori Udovički da bi do kraja godine iz javnog sektora u Srbiji trebalo da bude otpušteno 9.000 ljudi.

Ruf je, kako saznajemo, ministarki poručio da se slaže sa planiranim brojem otkaza i periodom u kome ih je potrebno sprovesti, ali je ocenio i da bi planirana otpuštanja 75.000 ljudi u javnom sektoru u naredne tri godine znatno ugrozilo funkcionisanje državne uprave i smanjilo kvalitet javnih usluga.

– Ruf je, ipak, poručio da to što je popustio kada je reč o otpuštanjima ne znači i da je odustao da se rashodi za zarade smanjuju po pet odsto godišnje. To znači da će država sada morati da nađe način da uštedi na drugim mestima – kaže naš sagovornik.

Planirani otkazi Ministarstvo zdravlja 2.500, Ministarstvo prosvete 1.500, Ministarstvo pravde 350, Ministarstvo rada 150, Ministarstvo unutrašnjih poslova 70.

Izvor: Kurir

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s