DRUGI PIŠU: Višak je 14.512 zaposlenih u javnoj upravi

Na sednici u sredu, Vlada Srbije usvojila je odluku o maksimalnom broju zaposlenih u javnoj upravi. Njome je određeno da broj zaposlenih na neodređeno vreme u republičkoj administraciji ne može biti veći od 28.400.

N1

Ovom odlukom stvaraju se uslovi za racionalizaciju javne uprave zarad njenog efikasnijeg rada, ističe se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i dodaje da je ovim završen možda najteži korak reformi javne uprave.

Zakon o načinu utvrđivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru nalaže da korisnici javnih sredstava prilagode sistematizacije radnih mesta maksimalnom broju, što znači da se od njih očekuje da u narednih 60 dana reorganizuju način rada tako da isti posao mogu obavljati sa manje zaposlenih”, kaže se u saopštenju.

Usvojenim odlukama, koje se tiču zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, javnih službi, Autonomne pokrajine Vojvodine i lokalne samouprave i u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ukupan broj zaposlenih se smanjuje za 14.512 i to 8.511 u republičkim organima, 250 u Autonomnoj pokrajini Vojvodina i 5.751 u jedinicama lokalne samouprave.

KNJAZEVAC - OTKAZI

foto: printscreen, Knjaževac – 23 “prekobrojna”

Odluke se, dakle, odnose na celokupni javni sektor, uključujući i javna preduzeća na lokalnom nivou, ali ne i na republička preduzeća za koje Vlada sprovodi specifične programe restrukturiranja. S obzirom da je ovih zaposlenih na neodređeno vreme 514.573 hiljada, očekuje se u proseku smanjenje od 2.82 procenata.

Osim što je prirodnim odlivom, odlaskom u penziju i zabranom zapošljavanja smanjen broj zaposlenih za 3.100 tokom ove godine, Ministarstvo procenjuje da će u narednom periodu broj odlazaka u penziju biti još veći, pošto 12.000 ljudi ima stečene uslove za penzionisanje.

Čim prečišćeni tekstovi Odluka budu objavljeni u Službenom glasniku, one će biti postavljeni i na web-stranici Ministarstva (http://www.mduls.gov.rs).

izvor: N1

DODATAK:

Službeni glasnik, 08.12.2015.

Odluka o maksimalnom broju zaposlenih

 

Advertisements