Borac za život i narodno stvaralaštvo – KNJAZ PRESS

Žika Radenković-Ćitič, Čivija ili Lepi Brenko. Narodni umetnik i čuvar izvornog stvaralaštva, ali i sam autor mnogih melodija i stihova. Poslednjih dvadeset pet godina, Žika se posvetio svom gradu, selu odakle je potekao i ljudima iz svoje branše.

Z

No, „ne leži vraže“. Kada se čovek najmanje nada i kada misli da se to dešava samo drugima, stigla je bolest. Podmukla i naprasna, zahtevala je hitnu intervenciju i naš žustri, u hodu uvek hitar, sa torbicom na ramenu, Lepi Brenko, ostao je bez obe noge iznad kolena i bez malog i domalog prsta na obe ruke.

Čuo sam 2010. godine da se to desilo i posetio sam tog čoveka koga sam, zbog dugogodišnjeg rada u medijima širom Timočke krajine, često sretao i pomalo sarađivao sa njim. Zanimala me je njegova sudbina, njegov bogat umetnički rad i život uopšte. Žika je, posle operacije na VMA, smešten u Gerontološkom centru u Knjaževcu i moj prvi susret u toj ustanovi bio je sa socijalnom radnicom.

Imala je bojazan da Žika neće hteti da me primi, jer se posle operacije povukao u sebe i nije želeo nikakve posete. Međutim, medicinska sestra, koja je otišla do njega da „izvidi situaciju“, javila je da je sve u redu

Vazduh je bio težak u hodnicima, po kojima su se šetala lica, izborana vremenom, brigom i odsustvom zdravlja. Seta u očima i prazni pogledi, naterali su me da uzdahnem i sažalim se na sudbine tih ljudi. Po prirodi sam realista i pokušavam da sve stvari u životu prihvatim takve kakve jesu, te ipak, sa teškim mislima uđoh u sobu junaka ove priče.

U krevetu, sitan na prvi pogled, ležao je Žika, sa onom istom grimasom i osmehom na licu po čemu sam ga oduvek znao. Bio je veseo, bez obzira na muku u kojoj se našao i onda je usledio razgovor, „od kraj“, kako bi se torlački reklo, od početka.

Z 2Osmog februara 1935. godine, Ćitič je rođen u selu Jalovik Izvor, u Budžaku, najsiromašnijem kraju knjaževačke opštine. Doduše, selo je tada imalo oko 600 kuća i narod je živeo, rađao se i umirao, onako kako su to ljudska i Božja načela nalagala. Ostao je bez majke u petoj godini života, te je kasnije, kako mi je rekao, u muzici tražio zauvek izgubljenu majčinu ljubav i toplinu. Živeo je sa ocem, sestrom i bratom od strica, koga je uvek smatrao za najrođenijeg.

Davne 1948. Mesni narodni odbor ga je uzeo da uči za „ćatu“, jer je imao lep rukopis, a onda je iste godine stigla ponuda od rudnika „Dobra sreća“ iz Vine za školovanje u Rudarskoj školi.

Mi deca siromašnih roditelja, nas sedam-osam, prihvatilo je odlazak na školovanje i tada, u kamionu, koga su seljani imali priliku prvi put da vide, odlazimo u rudarsko naselje Vinu. Poludivlji i uplašeni, po prvi put smo slušali radio, osetili čari električne energije, ali i bežali iz bioskopa, kada je u sceni sovjetskog filma „Voz ide na istok“, ista parna „skalamerija“ htela da nas, sve odreda, satre i pogazi – uz grohotan smeh seća se Žika, a onda ističe da je najvažniji trag u njegovom životu, ostavio čaroban zvuk koga su prvog jutra čuli sa rudarskog razglasa.

Bila je to frula Save Jeremića, koji je 1953. godine proglašen za Prvu frulu sveta. Tri godine provodi na školovanju u Vini, a onda beži sa mature, ne želeći da radi u rudniku. Želeo je nešto drugo, što će ga pratiti celog života – muziku.

Z & BANDA

Bio je član folklora i pozorišta „Petar Čolović-Peša“, ali i solista na već spomenutom razglasu u rudniku „Dobra sreća“ u Vini. U popodnevnim satima, zajedno sa harmonikašem Neškom Milojkovićem i pevačima Dušicom Gavrilović i Dervišem Hadžićem, uveseljavao je rudare, posle izlaska iz jame. Slušajući ga, u glavi sam već video scene iz antologijskog filma „Petrijin venac“ i monologe proslavljene Mirjane Karanović.

Vratio sam se u selo i, pomalo na prevaru, kupio u selu Manojlica, u svrljiškom kraju, moj prvi klarinet. Rekao sam ujaku da me je otac poslao po pare za neku njivu i eto…vraćajući se u moje selo, u Jalovik Izvor, naučio sam, sećajući se rasporeda prstiju mog učitelja, melodiju „Turski rastanak“. Posle sam dane i dane provodio u podrumu, vežbajući i skrivajući se od ukućana. Na Bogojavljanje, 1952. godine, siđoh u selo na igranku, čuh u kafani da neko svira harmoniku, kad, gle čuda, beše to moj školski drug Ljuba. Ni manje harmonike, ni većih i ozbiljnih melodija. Sakrio sam klarinet ispod kaputa i krišom ga pokazao drugaru. Razgoračio je oči i…svirka je počela – priča mi u jednom dahu Žika, uz setu u očima i osmeh na usnama.

Onda su krenule svirke po narodnim veseljima i rad sa Duškom Burdimcem, a posle vojske, gde je sviranje usavršio i „tezge“ po Knjaževcu i okolini. Varoška „estrada“ se te 1958. okupljala u kafani „Pariz“, na mestu gde je dvadesetak godina kasnije sagrađena sadašnja Robna kuća „Beograd“. Tu se cenkalo i ugovarao muzikantski posao, ali i razgovaralo o muzici i svemu onome što prati taj rad.

Z & Hotel ParizŽika kupuje harmoniku 1960. godine i odlazi kod Miodraga Todorovića „Krnjevca“ na školovanje. Zajedno sa još 25 učenika savladao je note, za svega 6 meseci. Na ponudu popularnog Mije da ostane kod njega, odlučuje ipak da ide dalje, jer je kupio gajde i poželeo da bude multi-instrumentalista. Tada je snimio i par amaterskih snimaka za Radio Beograd i rešen da kupi novu, bolju harmoniku, odlazi u zgradu „Politike“, ne bi li dao, za to vreme, oglas čudne sadržine:

Molim ljude dobre volje da mi daju na zajam novac, koliko mogu i žele, zbog namere da kupim harmoniku. U potpisu – Žika Radenković-Ćitič, selo Jalovik Izvor, zadnja pošta Kalna“. Zora Korać, tadašnja urednica našeg renomiranog lista se toliko oduševila, da je naredila da se deset dana ovog oglasa ne naplati. Novac je stigao sa svih strana i junak ove priče kupuje harmoniku italijanske proizvodnje“Skandali“.

Štampanje plakata sa naslovom „Veče narodnih pesama i humora – izvodi Žika Radenković-Ćitič sa svojim ansamblom“ i štampanje pesmarice sa autorskim pesmama, predstavlja početak umetničke i koncertne karijere ovog narodnog umetnika. Za dve godine, održano je bezbroj koncerata u Beloj Palanci, Pirotu, Svrljigu i Knjaževcu i selima u tim opštinama. Istovremeno je svirao, u pauzama, i po svadbama, ispraćajima i ostalim narodnim veseljima.

Sa koferom punim instrumentima, 1965. godine, odlazi za Beograd, gde je već bio poznat, ali samo po imenu i delima, i to u krugovima bliskim estradi i RTV Beograd. Učlanjuje se u Udruženje estradnih umetnika, čiji je predsednik tada bio Mile Bogdanović, a onda odlazi u prostorije „Ekspres Politike“, koji o njemu objavljuju tekst „Slava je ostala daleko“.

Z 1Sa jednom ceduljicom, koju mu je dao tadašnji muzički urednik PGP RTB, odlazi do urednika na RTV Beograd i tu se „vrata raja“ otvaraju! Uz orkestar Radio Beograda počinje da vežba i uskoro učestvuje u emisiji „Potpuri narodnih kola i pesama – izvodi Žika Radenković-Ćitič“ , ali i snima, za tada prestižne „Filmske novosti“ žurnal, u trajanju od tri i po minuta (tih godina se žurnal emitovao u bioskopima Jugoslavije pre projekcije svakog filma).

Mnogi tonski zapisi ostali su u stalnoj arhivi Radio Beograda, a najpoznatiji su „Veselo jutro“ (dugo bila špica Jutarnjeg programa Radio Beograda) i „Staroplaninsko“, kolo na gajdama (desetak godina zaštitni znak emisije sa željama slušalaca na talasima Radio Niša).

Žika u Minhenu, 1984. godine, na nekom od svojih nastupa našoj dijaspori, sasvim slučajno upoznaje, tada na vrhuncu popularnosti, Fahretu Jahić, alijas „Lepu Brenu“ i orkestar „Slatki greh“. Tada ga vispreni Saša Popović angažuje i Žika dve godine biva stalni član ove muzičke i scenske ekspedicije. Dobija i nadimak „Lepi Brenko“, kako ga Knjaževčani najviše i znaju. Sa još jednom folk zvezdom, Draganom Mirković, nekih mesec dana, boravio je 1991. godine u Bugarskoj.

Z & BRENAPosle svih tih putešestvija, vraća se u svoj grad, nesebično uzimajući učešće na svim događajima po gradu i selima, zabavljajući ljude muzikom i svojim specifičnim humorom. Organizuje manifestaciju „Sabor na Panadžur“ u rodnom Jalovik Izvoru, 1996. godine, priredbu koja je ušla u kalendar turističko-kulturnih događaja opštine Knjaževac.

 

Počeo sam da koristim kolica i do 28. avgusta biću spreman za još jedan Sabor u mom selu. Sa tri prsta na rukama i dalje mogu da sviram klarinet, frulu i harmoniku, da se šalim sa ljudima i radujem životu – poručio je te 2010. Ćitič na kraju razgovora.

P.S. Dvadeseti, jubilarni “Sabor na Panadžur”, održan je avgusta 2015. godine. Sa Žikom, junakom ove priče i glavnim domaćinom, jer, život…treba živeti!

PRILOG: Žika Radenković Ćitič – intervju (AUDIO)

One comment

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s