DenTana u Knjaževcu – KNJAZ PRESS

Susret sa dvojicom svetskih i uspešnih ljudi, dogodio se pre par godina na knjaževačkom bazenu. Jedan od njih ranije se zvao Dobrivoje Tanasijević, sada na „kugli Zemaljskoj“ poznatiji kao Den Tana. Drugi je Vladimir Stanković, „naše gore list“, slavni sportski novinar i autor knjige „Montevideo Bog te video“, po kojoj je snimljen i istoimeni film.

DEN_TANA_i_VLADIMIR_STANKOVICI kao što obično biva, slavni i svetski likovi su uistinu i u prirodi pravi lafovi, komunikativni i otvorenog srca.

Prvi put sam u Knjaževcu. Bazen je predivan, sa toplom vodom i prelepom šumom unaokolo. Ne dozvolite da vam to iko pokvari – rekao je Den-Tana, uz napomenu da mu je i selo Jelašnica priraslo srcu, jer često boravi kod Vladimira, gde zajedno evociraju njegove uspomene. Posle knjige o prvoj srpskoj (jugoslovenskoj) fudbalskoj ekspediciji u Urugvaju, 1930. godine, novinar Stanković sada želi da opiše putešestvije Den-Tane. Osim u priči, zajedno uživaju i u paradajzu i boraniji iz bašte, čiji ukus neodoljivo podseća na detinjstvo, tvrdi Tanasijević.

Dobrivoje Tanasijević je rođen 1935. godine , u rodnom selu njegove majke, Čibutkovici, kod Lazarevca. Tanasijevići su živeli u Beogradu, iznad pijace Zeleni venac. Kada je u Drugom svetskom ratu, u vreme bombardovanja Beograda, ostao bez najboljeg druga, prestao je da se plaši smrti. Den-Tana je rođen u kraljevini, a živeo je u fašizmu, komunizmu i kapitalizmu. U ovom zadnjem je, čini se, najviše uspeo. Ali, kako kaže, zahvaljujući dobrim temeljima i korenima, stvaranim do svoje 18. godine.

Dobrivoje se školovao u redovnoj školi i u pionirima Crvene Zvezde. Uoči poslednjeg razreda gimnazije odselio se u Kotor, gde je igrao fudbal za Bokelj. Uz pristanak roditelja, preko leta je otišao na krstarenje brodom i ostao u Antverpenu. Kao emigranta, ali i talentovanog fudbalera, legendarni Rajko Mitić ga preporučuje ondašnjem fudbalskom klubu. Kasnije, mladi Dobrivoje odlazi u nemački Hanover, a onda i u kanadski Montreal, gde nastavlja svoju fudbalsku karijeru. Na kraju ga put dovodi i u SAD.

Tamo se oprobao i kao glumac, obrazujući se dve godine na Akademiji glume kod profesora Džeka Korija. Zajedno sa amerikancem Džems Dinom, ukraijinkom Natali Vud i poljakinjom Kim Novak, naš Dobrivoje je savladao osnove glumačkog zanata. U prvom filmu u kom je igrao, promenili su mu ime u Den Tana, radi lakšeg izgovora u Americi. Ostvarenje se zvalo „Neprijatelji ispod mora“, u kome su igrali i Robert Mičam i Kurt Jirgens. Tada je i zaradio prve velike pare – 20 hiljada dolara. U tom svetu, najviše je drugovao s Karl Maldenom, velikim holivudskim glumcem srpskog porekla.

dan-tana-50th-anniversary

Već 60 godina ovaj čovek živi i radi u inostanstvu. Njegov klub – restoran „Den Tana“, jedinstveno je sastajalište holivudskog džet – seta. Ali, šta iz tog bogatog iskustva preneti na Srbiju, i to konkretno na mala mesta, kao što je Knjaževac.

Srbija se trudi da bude čista i ekološki zdrava država. Industrija, čak i u svom najboljem vremenu, nije bitnije uticala na životno okruženje. Budućnost ove zemlje su poljoprivreda, turizam i laka industrija. To važi i za vašu opštinu, čuvajte i razvijajte to što imate, ovaj predivan bazen, vode, Staru planinu i druge potencijale – poručio je Den-Tana, napomenuvši, a iz svog životnog iskustva, činjenicu da je, kada je napustio Jugoslaviju, za 10 dolara mogao da kupi radio, a za pola dolara dobro da se najede. Sada je situacija obrnuta.

– Svi treba da rade za Srbiju, a manje za sebe. Naši ljudi koji žive i rade u inostranstvu hoće da ulože u svoju zemlju, ali treba uskladiti i sprovoditi zakone da bi to bilo i ostvarljivo. Sve treba upodobiti sa realnošću – napominje Den-Tana, naglašavajući da naše vlade, od petooktobarskih promena na ovamo, nisu imale dobar pristup srpskoj dijaspori. Od 4 miliona Srba, koji žive u inostranstvu, većina su bogati ljudi.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s