DRUGI PIŠU: Knjaževčanka u stroju nekadašnje JNA

Mi smo žene pravi vojnici i ne postoji ništa što može da uništi prijateljstvo stečeno u vojsci. Ni ratu to nije uspelo.

Tako za „Blic“ započinje svoju priču Bobica Petković Prvanović (54) iz Knjaževca, koja je sa još 20 žena bila u prvoj ženskoj klasi vojnika Jugoslovenske narodne armije (JNA).

bobica JNA

Bobica je na prag kasarne u Somobru kročila pre tačno 33 godine.

Imala sam 21 godinu kada sam pročitala u novinama da je vojska odlučila da napravi eksperimentalni program sa ženama vojnicima. S obzirom na to da su moje pokojne dede bile u Drugom svetskom ratu, u kojem su nažalost stradali, u mojoj porodici se dosta pričalo o vojci. Taj isečak iz novina zaintrigirao me je i ja sam se vrlo brzo našla u Nišu na regrutaciji.

Kaže, tamo je odlučeno da ona postane radarski poslužilac.

2

Ne mogu vam rečima opisati iskustvo koje sam tamo stekla. Učila sam da pratim na radaru, da pucam. Mi smo bile čudo u to vreme, bile smo kao muškarci. Zamislite da u to vreme ulicom šetaju žene vojnici – sa setom priča Bobica.

A život u kasarni sa još 7.000 vojnika bio je prilično zanimljiv.

3

Brinuli su o nama kada izađemo u grad. Plašili su se da nemamo neprijatnih situacija. Bilo je simpatija, moram priznati, ali smo mi veoma vodile računa o našem ponašanju. Naši odnosi bili su drugarski, a mi smo znale da smo posebne čim smo izabrane i da mi predstavljamo ženski rod.

U kasarni u Somboru Bobica je provela tri meseca, a prijateljstva koje je stekla ostala su za ceo život. Međutim, rat koji je usledio nakon služenja vojske razdvojio ih je, ali nakratko. Na njenu adresu 1999. stigao je poziv za vojsku.

4

To što su bile prva generacija žena vojnika donelo im je i slavu, te su slike njene klase često punile novine. O njima je čak snimljen i film.

Prijateljice zauvek

Gordana Milenković, Bobičina drugarica iz klase, i posle služenja vojnog roka nastavila je da radi u vojsci.

5

Ona se aktivirala i bila je komandir vazduhoplovstva u Zemunu. Ostale devojke i ja nastavile smo do rasturanja narodne odbrane da idemo na vežbe u svojim rodnim gradovima. Živimo u različitim državama, te to iziskuje i mnogo vremena i novca kako bismo se videle, ali 2012. okupile smo se u Beogradu. Ne mogu vam opisati osećaj kada sam ih ponovo ugledala. Dogovor je da se ponovo okupimo 21. maja sledeće godine.

izvor: blic.rs (by Bojana Bogosav, 30.10.2016)

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s