DRUGI PIŠU: Tatjanom se ponose dva grada

Dr Tatjanu Milaćević (47) već godinama svojataju i Knjaževčani i Zaječarci. Tvrde da je ona samo njihova i ponosno nabrajaju zbog čega je posebna. Ona je specijalista opšte hirurgije u zaječarskom zdravstvenom centru. Fakultet je završila pre roka, sa prosečnom ocenom 9,81 i ubeđenjem da će radni vek provesti u operacionoj sali.

dr Tatjana Milacevic

Doktorka Tanja, kako je svi zovu, svakodnevno prelazi 80 kilometara, koliko joj treba da od Knjaževca ode u Zaječar do posla i natrag. To je ne sprečava da uvek bude maksimalno koncentrisana na posao i da se posveti svakom pacijentu.

Razumem svoje pacijente, prepoznajem njihove strahove i dileme. Nije lako otići pod nož, i svi se toga bojimo. Trudim se da upoznam pacijenta pre nego što uđem u salu, jer operacija nije puko popravljanje tela. Želim da znam ko je, šta je, odakle dolazi, koga ima… To su ljudi, a ne aparati – kaže nam Tatjana.

Njena briga o pacijentima ne završava se po izlasku iz operacione sale, jer pamti svakog od njih. Iako joj u znak zahvalnosti često poklanjaju isključivo sitnice, Tatjani je i danas neprijatno zbog toga.

Dobro me poznaju i zato mi ne donose skupocena pića, parfeme i zlatan nakit, već knjige, cveće i sitnice. Jedan pacijent mi je doneo grančicu bora i poručio da je to simbol večnosti, dok sam od jedne gospođe dobila predivnu minijaturu od suvog cveća koju je sama izradila.

Inače, njen dan počinje u šest ujutro, jer treba stići do posla i pripremiti se za operaciju. Tatjana priznaje da i danas s naporom usklađuje porodične i poslovne obaveze, i da joj to polazi za rukom samo zahvaljujući podršci supruga Vladana.

Počeli smo da se zabavljamo kada sam imala 16 godina i dan-danas smo zajedno. Imamo Davida (21) i Martu (19), i oni su moja najveća sreća. Najteže je bilo kada su deca bila mala. Marta je imala godinu i po, a David tri kada sam bila na specijalizaciji. Propustila sam izbijanje prvih zubića, maženje pred spavanje, dečje bolesti i mnoge suzice. Ništa ne može da nadoknadi poljupce i zagrljaje koje nismo razmenili, ali šta je tu je.

Deca su, kaže, sada velika i samostalna. Brinu o sebi, umeju da skuvaju supu, da naprave musaku i palačinke. Ona je srećna žena jer ima divnu porodicu koja joj omogućava da pomaže ljudima.

Zdravlje je najvažnije. Ne kaže se za džabe da zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu, da ozdravi – poručuje doktorka.

izvor: zena.blic.rs

Prva laparoskopska operacija karcinoma debelog creva obavljena u istočnoj Srbiji, urađena je na Odeljenju hirurgije zaječarskog Zdravstvenog centra. Prema rečima  dr Tatjana Milaćević, načelnice Operacionog bloka ZC Zaječar pacijent je na ovaj način pošteđen velikih trauma.

prilog: RTV F kanal Zaječar, 23.03.2018.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s