Džon (ipak Nike) iz Knjaževca – KNJAZ PRESS

Ako su u Kazablanci, što Bora reče u pesmi, svi stranci, malo preko puta i ispod, gde je sunce i dalje veoma vruće – svi su kao kod kuće. Na terasi privatnog „Regency club“-a, na južnom delu Tenerifa, a bilo je veče 6. oktobra 2008, grupa koja sebe naziva „Kanarski Bitlsi“ počela je da svira „Love Me Do“. Prvo su skočile dve bake iz Engleske, pridružio im se par iz Poljske, jasno, jedan pripiti Nemac i nekoliko Slovaka što Čeha. Jedna Bosanka, takođe Hrvati, Holanđani i nas nekoliko Srba držasmo se dostojanstveno.

Tenerife

Posle treće pesme, dok je lažni Džon raščišćavao račune Čaka Berija sa Betovenom, svi su igrali i pevali. Samo su dva derana zbunjeno posmatrala scenu…“, deo je teksta, koji je uvaženi kolega Petar Popović napisao u „Blicu“ 14. oktobra 2008. godine, dakle malo posle dolaska sa Tenerifa, dok su utisci još uvek bili sveži.

Kraj ove priče me je posebno zainteresovao, a on glasi: „ P.S. Dok se muzičari pakuju za sledeću tezgu, saznajem da je visoki do glave obrijani momak, što sa perikom sve vreme imitira Pola Makartnija zapravo naš gastarbajter. Život ga je iz Knjaževca pre pet godina bacio na ovaj bajni arhipelag. Ko bi rekao da ću doživeti da vidim nekog iz Mokranjčeve krajine kako nedaleko od polutara lepo živi oponašajući najlepšeg „Bitlsa.“

Sasvim slučajno, spremajući promociju svog nekadašnjeg benda „By The Way“, koji je isključivo svirao unplugged (beše nekad), krajem maja 2009. sretoh Dejana Nikolića, momka za koga sam znao gde je poslednjih desetak godina, no, ostali detalji mi nisu bili poznati. Nike, kako ga svi u gradu poznaju, uvek je lepo svirao gitaru i pevao, a tokom devedesetih je bio prilično aktivan, svirajući u par muzičkih grupa. I evo nas na početku priče.

Nike
„Trbuhom za kruhom“, u potrazi za boljim životom, na Tenerife je otišao zahvaljujući još nekim mladim knjaževčanima koji su se već odomaćili na tom arhipelagu. Za početak, ne birajući poslove, Nike je, u trenucima odmora, samo za svoju dušu, svirao sa nekim drugarima iz Argentine, Urugvaja i Italije. Muzika je povezala sve te mlade ljude i dala im snage da izdrže sve izazove koje nudi tuđina, drugi ljudi i kodeksi ponašanja.

Nebojša Amanović je jedan od momaka iz naše varoši koji se na Tenerifima „odomaćio“ i koji je novopridošlici Dejanu pomogao u mnogo čemu. Amana, kako ga knjaževčani znaju, takođe je vrsni muzičar i gitarista, te je i on već 6 meseci svirao u bendu koji „imitira“ Bitlse. Pravi naziv grupe je „Premier Beatles“ tribute bend, koji isključivo svira pesme „čupavaca“ iz Liverpula.

Naš sagovornik Dejan je već na „mala vrata“ ušao u bend, menjajući, na predlog Amanovića, jednog gitaristu, a onda se, nakon odlaska kolege Amane u Ameriku, ustalio u „Bitlsima“. Tada kreće prava, profesionalna priča.

The Beatles tribute band - Hard-rock-cafe-tenerife 1
Za 2 nedelje morao sam da naučim ceo repertoar Bitlsa koji sviramo, da „poskidam“ sve cake i ponašanje pravih „čupavaca“ i upustim se u nešto što sam oduvek voleo – muziku. Sada samo to radim i na Tenerifama živim od toga. Sve je na nama originalno – frizura (perike), odeća i instrumenti. Ja, na primer, sviram u nekim pesmama i bas gitaru iz 1967. godine „Hofner beatl-bass“, instrument identičan onome na kome je i Makartni svirao. Ali, ne sviram samo nju, već i akustičnu gitaru, a takođe sam u nekim pesmama i glavni vokalni solista, dok prateće vokale pevam non-stop – kaže Dejan i podvlači da ceo program nije samo klasična muzička predstava, nego pravi Kabare Šou, muzičko-vizeuelna prezentacija, gde se lepe melodije dopunjuju pričom i pošalicama sa gledaocima.

Nike „muzički hleb“, većinom u ulozi Džona Lenona (a ne Pola), zarađuje sa šefom benda koji je pola Mađar, pola Nemac, bubnjarom iz Mađarske i gitaristom Argentincem. Osim čestih svirki na Tenerifama, bend je do sada već dva puta svirao u Engleskoj, u prestižnom „Cavern Club“-u, mestu gde su nekada pravi „čupavci“ svirali.

Dejan Nikolić – Nike, autorska…

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s