Finale šampiona naučio napamet – KNJAZ PRESS

Centar Knjaževca, blizu „kamenog mosta“. Stara čaršija, a u njoj mala, pre dve stotine godina zidana kuća. U prizemlju nekad kovačka radnja, a sada lokal na izdavanje. Na spratu porodica Kujić.

Stara carsija 1
Gorana Kujića, zvanog Gija, po pokojnom ocu kovaču, zna cela čaršija. Mršav, uvek u žurbi i ponekad u odelu…ali, samo kada se igra šah. No, idemo redom.

Gija je rođen 1966. godine. Završio je kožarski smer, treći stepen, iako njegovi školski drugovi tvrde da je trebao da pohađa neki „jači“ smer. Kao đak, bistar i inteligentan, pokazivao je sklonost ka matematici, ali još više ka sportu, tačnije fudbalu.

– U mojoj užoj i široj familiji samo ja navijam za Crvenu Zvezdu. Prvu fudbalsku utakmicu na televiziji gledao sam 1970. godine, u svojoj petoj godini života. Bilo je to finale Kupa evropskih šampiona odigrano u Lisabonu, između Fejnorda i Seltika. Tada sam osetio neke vibracije i ljubav se razbuktala. I to prema Zvezdi, čiji sam navijač od 1971. godine – kaže Kujić, prisećajući se sa setom tih davnih vremena.

Interesantno je da Gija zna napamet skoro sva finala Kupa šampiona i Kupa UEFA. Ko je s kim, kada i gde igrao, te kojim se rezultatom završila utakmica. I ne samo to, nego i igrače klubova i pozicije na kojima su igrali. Naravno, audio snimak finala KEŠ-a u Bariju, kada je Zvezda postala šampion zna napamet, od „slova do slova“. K`o azbuku.

Kujic 1
– To se tada desilo i nikada više. Još je 1987. pokojni Velibor Vasović govorio da Zvezda može i te godine da postane šampion, ali nema tim. Kockice su se sklopile za dve godine i uspeh nije izostao – zaključuje Goran i napominje da je pad fudbala na ovim prostorima započeo neodlaskom reprezentacije Jugoslavije na Evropsko prvenstvo, 1992. godine, u Švedsku.

Druga ljubav, sportska, je prema šahu. Od četvrtog razreda Osnovne škole, Goran je „u svetu“ sa 64 polja. Počeo je kao član Šahovskog kluba IMT , a sada je član Šah kluba „Knjaževac“.

– U klubu se takmiči nekolicina standardnih igrača, sa povremenim izmenama. Ima dosta „kibicera“, ali je zainteresovanost mladih slaba – konstatuje Gija.

Treća ljubav ovog zanimljivog čoveka su sportska prognoza i klađenje, ali samo i isključivo „na sitno“. Da ne pređe u naviku…

Knjaževčanin Vlada Ristić, poznatiji kao Pekar, već godinama živi u Sloveniji. Gija ima svoj kanal na You Tube, u kome ga je Pekar, u šali i zbilji, podrobno ispitao o mnogim „problemima“. Popularnost Goranovih izjava i monologa iz dana u dan raste.

Pogledajte ih obavezno!

LINK: https://www.youtube.com/user/KujicGoran

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s