Knjaževac na prvom mestu – KNJAZ PRESS

Bratislav Minić je rođen 1965. godine u Knjaževcu. S obzirom da je u našem narodu nadimak nekad važniji od samog imena, naglasiću da je junak naše priče u varoši, ali i šire, poznatiji kao – Batak.

1

Kada smo kao klinci negde 1974/5. godine pošli na Babin Zub, trebalo je pešačiti od Doma, kod sela Crni Vrh, pa do Planinarskog doma. Uz put, naravno, zahvaljujući naporu i svežem vazduhu, otvorio nam se svima apetit, pa je krenula neizbežna tema u takvim situacijama o tome, ko će šta da pojede kada stignemo na odredište. Rekao sam da imam pečeno pile u torbi i da ću pojesti oba bataka kada se popnemo gore i eto…drugar Torta (još jedan nadimak, ali o tome drugi put) mi je tada dao nadimak Batak“, kaže Bratislav.

Ljubav prema četvoročkašima je uvek postojala, da bi otvaranjem auto-otpada 1988. godine, mladi Knjaževčanin usmerio svoj život isključivo ka tome. Glavna prekretnica desila se 1994. kada je, po prvi put i to veoma uspešno, Batak učestvovao na nekoj trci. U organizaciji porodičnog magazina „Politika – Bazar“, na tadašnjem popularnom karavanu, Bratislav dobija priznanje za „najatraktivniji džip“ (GAZ). To je ujedno bio i podstrek za dalji rad na sebi i svojim ljubimcima.

Upoznao sam Valjevce, na karavanu u Ivanjici, koji su, kada su čuli odakle sam, poželeli da dođu na Staru Planinu. Tada sam došao na ideju koju sam svojski „gurao“ nekih šest godina, da uz maksimalno zadovoljstvo i minimalne troškove, svi zajednički uživamo i pamtimo. Tako je karavan „Babin Zub“ egzistirao negde do 2001. godine“, priseća se Batak.

2

Vozio je po teškim terenima Bugarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, gde je konstantno osvajao nagrade, ali najvrednija satisfakcija, u nekom duhovnom smislu, usledila je 2006. godine. Tada je preko telefona, od sagovornika, mogao da razazna samo reč „Batak“…sve ostalo bilo je na grčkom. Vrlo brzo, usledio je poziv da za trku „Off Road Adventure Orestiada“ napravi ekipu iz Srbije i uzme učešće na tom prestižnom skupu.

Bratislav je profesionalni vozač i nastupa za valjevski klub „Valjevac“. Kaže da samo kontinuitet donosi uspehe. Osvajao je i dalje osvaja mnoge nagrade, medalje i pehare, ali isključivo kao Batak – Knjaževac“. Ljubav prema svom gradu i lokalpatriotizam u najpozitivnijem svetlu, krase ovog čoveka.

Zašto je reč – junak, spomenuta na početku ove priče?

3

Naime, već 25 godina, od svoje dvadeset pete, ovaj čovek se bori protiv dijabetesa. Batak se leči insulinskom terapijom, što mu, naprotiv, nikako ne smeta da se bavi ovim teškim sportom. Harizma, upornost i optimizam krase ovog čoveka i pravi su primer da se nikada i ni zbog čega ne sme odustati.

Poznati danski proizvođač insulina „Novonordijsk“ bio je i pokrovitelj nekih trka, a slike od kojih „zastaje dah“, zauzele su svoje mesto i na zvaničnim kalendarima ove firme.

3 comments

  1. Bio si i uvek ces ostati nasa porodica i drugar! Bio si najbolji i najdrazi tako cemo te i pamtiti! Nek ti je vecna slava, vozi mirno sampione! Mirno vozi, vidimo se gore..Tvoj drug Capa iz Valjeva!

    Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s