Leči decu i sluša džez – KNJAZ PRESS

Goran Janković, Knjaževčanin po rođenju i dečiji hirurg po opredeljenju, pripada generaciji Titovih pionira, mirnodopskih vojnika i uspešnih ljudi. Osnovnu školu i Gimnaziju završava u svom rodnom gradu, upisuje medicinu i odlazi na odsluženje vojnog roka.

Matura 1989  Matursko veče 1989 – odeljenje IV/2, Gimnazija „Ivo Lola Ribar“ Knjaževac

Fakultet u Nišu završava u roku. Svoje “uhljebljenje” pronalazi u tadašnjoj Vojsci Jugoslavije, radeći od 1998. do 1999. godine, kao lekar, u knjaževačkoj Garnizonskoj ambulanti. Posle ratnih dešavanja odlazi u Zdravstveni centar Zaječar, gde posle terenskog rada u selu Salaš, dobija specijalizaciju, na koju 2000. i odlazi.

Izabrao sam dečiju hirurgiju. Ljubav prema medicini i deci, pretočena je u jedan jedini cilj. Pomoći tom malom čoveku da živi, i preživi. Iskustvo stečeno na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj u Beogradu je, nesumnjivo, od neprocenjivog značaja za moj rad – kaže za „KNJAZ PRESS“ doktor Janković, koji je sa odličnom ocenom 2006. završio specijalističke studije.

Od 2009. godine, Goran radi u Nišu, u Klinici za dečiju hirurgiju i ortopediju, u okviru Kliničkog centra.

Stres u mom poslu isključivo se prevazilazi jakom voljom i željom da se unesrećenome pomogne. Iz toga proizilazi i moj neposredni i stalni kontakt sa zemljacima. Svaki moj slobodan dan proveden u Knjaževcu, posvetim obilascima dece, ne bi li zabrinutim roditeljima, “iz prve ruke”, dao neku početnu dijagnozu i nadu. Posle toga ih upućujem gde, kada i kako da dete odvedu na dalje lečenje i dijagnostiku – objašnjava dr Goran, skromno i nadahnuto, u isti mah.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  Kabinet dr Jankovića u Nišu – u pozadini slika voljenog grada

Knjaževac mi je stalno u mislima. U svojoj kancelariji u Nišu, na zidu, držim predivnu sliku mog grada, koga volim svim srcem. Zato me i cela situacija oko Zdravstvenog centra zabrinjava, i mislim da bi, uz ozbiljno angažovanje države, kao i lokalne samouprave, trebalo pronaći adekvatan način da se ZC sačuva.

Iskustvo govori da i mali centri mogu da pruže kvalitetnu uslugu. Građani ne smeju da ostanu bez adekvatne zdravstvene zaštite – podvlači doktor Janković.

U muzičkim krugovima, Goran je poznat kao izvrstan perkusionista i bubnjar. Završio je nižu muzičku školu u Knjaževcu, u prvoj generaciji polaznika ove obrazovne ustanove.

Svirao sam tada harmoniku, ali je ljubav prema udaraljkama bila jača. Slušao sam rokenrol, ali me je džez uvek više privlačio. Valjda zbog ritma, bogatstva i raznolikosti ritmova i melodija. Sada nemam toliko vremena za aktivnu svirku, ali slušanje muzike i ponekad sviranje bubnjeva u kućnim uslovima, za svoju dušu, je obavezno. Ako se ukućani slože, naročiti za ovo poslednje – kroz osmeh objašnjava doktor, u gradu poznat i po nadimku Janos.

Goran Jankovic - bubnjar  dr Goran u „Jazz“ elementu – foto: O.K.

Od gimnazijskog benda koji se zvao “Deneb”, klupskog “Midnight Session”, pa do zaječarskog VIS “Doktori” i domaćeg “Borderline”, Goran je uvek istim žarom davao sebe.

Uživajući u ritmu muzike, istovetno kao i u ravnomernom otkucaju srca svog malog pacijenta.

Doktor Goran je oženjen i otac studentkinje Beogradskog univerziteta.

Grupa „Deneb“ – Prazni saveti – autorska / 1987 – 2002

8 comments

  1. Mogu samo da potvrdim Janosovu pricu, posle manje intervencije koju je nas klinac imao, doktor je prvom prilikom pitao da li je sve ok, i da se, u slucaju da nam nesto treba, slobodno javimo. Veliki pozdrav i postovanje za njega, kao coveka, doktora a i muzicara 🙂

    Sviđa mi se

Ostavite komentar