DRUGI PIŠU: Mason iz Knjaževca

Beograd je od 15. do 17. oktobra 2012. godine bio centar svetske masonerije! Naime, tada je u srpskoj prestonici povodom 100. godišnjice priznavanja Vrhovnog Saveta Srbije organizovana proslava, na kojoj su učestvovali „senke ljudi iz senke“, odnosno najmoćniji među najmoćnijima u svetu masona.

Među njima je bio i “naše gore list”…

Ko je Dragan Đurić?

Dragan Djuric - MASON

Rođen 1961. godine u Knjaževcu, Dragan Đurić je u Francusku sa majkom otišao 1972. godine. Diplomirao je elektroniku, a potom se zaposlio u „General Motors France“ i ubrzo postao direktor inženjering sektora za kočioni sistem i servo uređaje. Od 1993. godine je u privatnom biznisu, kao građevinski preduzimač za unutrašnje radove i dekoraciju. Bio je predsednik jugoslovenskih klubova u Francuskoj, predsednik srpske dijaspore i predsednik Svesrpske zajednice.

Primljen je u “slobodno zidarstvo” 17. maja 1982. godine, u poštovanoj loži „Grand val“, koja radi pod zaštitom Velike lože Francuske, i bio je najmlađi mason regularno uzdignut u 33. stepen 1998. godine. Dve hiljade jedanaeste godine biva postavljen za Velikog generalnog sekretara Vrhovnog saveta sveta, nasledivši legendarnog Mišela Bazioa, velikog prijatelja srpskog naroda.

Vrhovni savet Srbije, Škotski red drevni i prihvaćeni, 2012. godine je obeležio 100 godina od kada je Vrhovni savet Grčke osnovao Vrhovni savet Kraljevine Srbije Škotskog reda, drevnog i prihvaćenog.

Godine 1912. na zasedanju svih Vrhovnih saveta sveta u Vašingtonu, Vrhovni savet Kraljevine Srbije je priznat kao jedina masonska vlast na teritoriji naše zemlje – objasnio je Đurić istorijat ovog masonskog društva.

Masoni - GRB
Đurić je od 2011. i Veliki Generalni sekretar Vrhovnog saveta sveta, koji objedinjuje 53 vrhovna saveta. Beogradskoj konferenciji 16. oktobra 2012. godine prisustvovali su grandkomanderi drugih zemalja, poput Francuske, Rusije, Španije, Belgije, Portugalije…

Pošto je u pitanju vrh svetske masonerije, njihova imena su ostala tajna, pošto mason sam mora da odluči da li će izaći u javnost. Počast srpskoj masoneriji odali su najveći od najvećih, među kojima su bila i neka poznata svetska imena.

Biće prisutni članovi Velike nacionalne lože Srbije (VNLS) i ostala braća, od prvog do 33. stepena. VSS se smatra pravim i jedinim naslednikom Vrhovnog saveta Kraljevine Srbije i jedini upražnjava Škotski obred. Samo mi u Srbiji sarađujemo sa Vrhovnim savetom Francuske, a na međunarodnom planu sa svim Vrhovnim savetima koji sarađuju sa francuskim. Deo smo organizacije, koja se zove Vrhovni saveti Sveta i sve naše lože rade po Škotskom obredu. To je izvorna tradicija i prirodno okruženje Srba kao slobodnih zidara– istakao je tada Đurić, dodavši i da Škotski red i Vrhovni saveti, odnosno jurisdikcije, zahvaljujući Severnoj Americi, pokrivaju veliku većinu i praktično čine tri četvrtine ukupne svetske masonerije.

Velike zasluge za postojanje današnjeg VNLS ima pokojni slikar Dragan Malešević Tapi.

Godine 1997. redovnu Skupštinu Velike lože „Jugoslavija“ napušta velika grupa masona i formira sadašnju Veliku Nacionalnu ložu Srbije, koja se okreće Francuzima i prelazi na Škotski obred. Formira se Vrhovni savet i braća se vraćaju tradiciji i korenima. Velike zasluge za ovaj zaokret ima Dragan Malešević Tapi, koji postaje i Grandkomander Vrhovnog saveta – objasnio je Đurić.

                                                                                                                                     izvor: Alo!

One comment

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s