DRUGI PIŠU: Avione, vratiše ti krila…

Minićevo izložilo svoj (muzejski) avion pored puta Zaječar-Knjaževac.

A 1

Nije Bora Đorđević mislio na minićevski avion dvosed kad je pisao i pevao o avionu kome će ukrasti krila, niti je bilo kome u ovoj zemlji palo na um da je nekada, ne tako davno, srećnih osamdesetih godina, jedno timočko selo imalo aerodrom, aeroplan i više od 100 mladih vazduhoplovaca. Opština je tada, sa snažnom privredom, kupila avionče da se mladi obučavaju letenju i padobranstvu, modelarstvu i tajnama plavih visina. Obezbedili su opštinari uz naselje i propisan aerodrom i – doveli profesionalnog pilota sa Kosova. Velja Pilot završio je Gimnaziju u Prištini sa poznatim novinarom Aleksandrom Tijanićem koji ga je kasnije, kad je okončano „minićevsko pilotiranje“, zaposlio na RTS-ove predajnike na obližnjoj Tupižnici. Kuću  je imao kod sadašnje benzinske pumpe, nadomak aerodroma.

Velja je došao po partijskom zadatku. Organizovao je aero-klub, okupio mlade, mnogima razbio strah od letenja. Špartali smo nebom do Sokobanje i Dunava. Sve je finansirala opština. Neki od nas su drhtali od straha, moj drugar Ratko, posle svakog letenja, bio je mokar od znoja kao da se kupao u Timoku. Posle su došle loše godine i – avion je sklonjen u mirnu luku. Postavljen je iza benzinske pumpe, u blizini aerodroma. I pola aerodroma, nekih šest hektara, prodato je posle 2000. godine. Pod okriljem noći nestajali su delovi minićevske „bele ptice“ na kojoj i danas, na krilima, blista jugoslovenska zastava i zvezda petokraka. To „usidrenje“ aviona na neko vreme odužilo se do danas. Bio je to drugi, najmirniji, nepomični život Veljinog lepotana kojim je godinama pilotirao i Žikić iz Malog Izvora – seća se Dragan Blagojević.

A

I kada niko nije očekivao, pred prvomajske praznike ili u susret nedavnim aprilskim izborima, avion se opet pojavio – ne u nekadašnjem sjaju, sad kao muzejski eksponat na čistitni kod benzinske pumpe, tik uz put Zaječar-Knjaževac. Oronuo, ali lep i stabilan, u svoj svojoj veličini i značenju. Za neki dan postaviće se i table s napisima kad je doleteo i odletao, s malim istorijatom kako liči i njavećim muzejima. Moguće je da se ceo prostor oplemeni i da posluži za odmor i dečju igru. Moguće je da nikne još neki atraktivan eksponat iz dalje prošlosti.

Imamo mašine vršalice i kazane, satra volovska kola, čeze, taljige, oruđa za rad u polju, mašine za preradu drveta i vodenice. Moguće je opremiti manji etno-park. Za to bi bio potreban veći prostor. Zasad je ova postavka naišla na odličan prijem ne samo kod meštana. Predstoji da nabavimo točkove jer ovi su već neupotrebljivi, da sve izglancamo i prefarbamo, da ga spremimo, ko zna, za još jedan let – podseća uz blagi smešak,  Dragoljub Milanović Barbul, predsednik sela i idejni tvorac „još jednog, trećeg života minićevskog aeroplana“.

A 2

Kada je tog, 28. aprila, stigla ekipa iz dečijeg vrtića – radosti nije bilo kraja. Najmlađi Minićevci su se utrkivali da sednu u pilotsku kabinu i – krenu u plave visine. Prvi je zapilotirao petogodišnji Nikola Mladenović iz Vitkovca. Učiteljice su želele fotografije za uspomenu. Jer: nija šala dotaći vremešnu nebesku pticu, tek sesti u kabinu nekadašnjeg aviona u poljoprivrednoj avijaciji i današnjeg – u muzeju na otvorenom, muzeju kakav nema ni jedan grad na istoku Srbije.

Bila bi to, pored našeg muzeja u centru varoši, još jedna muzejska atrakcija.  Malo Minićevo sa dva vredna kulturna dobra, dva muzeja kakvim bi se mogli ponositi svuda u svetu – napomenu Dragan Blagojević setno milujući svaki centimetar gvozdene  bele ptice koja ga je tih osamdesetih godina gordo nosila nebeskim visinama. Tad, i nikad više…

izvor: solarismediabor.rs (2016)

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s