Montevideo iz Jelašnice – KNJAZ PRESS

Vladimir Stanković, sportski novinar, rođen je 1949. godine u Knjaževcu. Deda po ocu je iz knjaževačkog sela Jelašnica, gde Vladimir danas voli da dođe i odsedi neko vreme. Osnovnu i srednju školu završio je u Zaječaru, a u Beogradu Filološki fakultet.

VLADIMIR_STANKOVIC
U novinarstvu sam od 1969. godine, tada kao student druge godine Filološkog. Deset godina bio sam dopisnik zagrebačkog „Vijesnika“, a od 1979. do 1991. svoje „uhljebljenje“ našao sam u „Borbi“, pa „Našoj Borbi“, „Vremenu“, a paralelno i u „Večernjim novostima“ i „Sportu“. Od aprila 2010. godine sam u „NIN-u“, a pišem honorarno i za „Blic“, s obzirom da se radi o istom vlasniku. Imao sam svojevremeno i svoje projekte, listove „Tim“ i „Koš“ – kaže Stanković, koji već 24 godine živi u Barseloni.

Povod za odlazak u Španiju nisu bila nadolazeća ratna vremena. Glavni motiv bila je Olimpijada u Barseloni, 1992. godine. Barselona je grad mog života i lepo mi je u njemu – napominje Stanković, čija je knjiga „Montevideo, Bog te video“ poslužila kao „mustra“ za snimanje istoimenog filma. Prvu „recenziju“, onako „od oka“, uradio je Den-Tana, koji je u njoj odmah prepoznao i elemente filma i budućeg scenarija.

Knjigu sam završio 2009. godine, ali moram istaći da sam puno vremena potrošio i truda uložio u istraživanju oskudne dokumentacije. Ideja je bila da 2010. godine, pred Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi, i film izađe u javnost. Malo se zakasnilo, pa je premijera bila decembra te godine. Svakako je ta 1930. godina bila prva prekretnica u srpskom, odnosno jugoslovenskom fudbalu. S pravom ističem ovo prvo, s obzirom da su tada, a zbog bojkota igrača iz Hrvatske, na teren istrčali samo srpski fudbaleri, i to iz BSK, „Jugoslavije“ i fudbalskog kluba „Soko“. Druga prekretnica za naš fudbal je svakako Čile, 1962. godine, kada smo igrali u polufinalu Svetskog prvenstva – istakao je Stanković. Ali, vratimo se Urugvaju i priči o tome šta je iniciralo autora da napiše tu knjigu.

reprezentacija-jugoslavije-1930  Reprezentacija Jugoslavije na Svetskom prvenstvu u Urugvaju, 1930. godine (film)

U Moskvi sam živeo jedan kratak period, 2006/7. godine. Gledao sam s Dudom Ivkovićem neki američki film, posvećen učešću američke fudbalske reprezentacije 1950. godine u Brazilu, kada su uspeli da pobede jednu fudbalsku silu kakva je Engleska sa 1:0. Došli su iz zemlje u kojoj se fudbal samo amaterski igrao, „s koca i konopca“ su sakupljani igrači, i gledajući sve te peripetije, setio sam se da bi i mi, sa puno bogatijom fudbalskom istorijom, trebali da imamo jedan takav film. Paralela između 1930-te i nastupajuće 2010. godine učinila se kao odličan podstrek za pisanje knjige o 70 godina učešća na Svetskim prvenstvima. Tako je i bilo – seća se Vladimir, napomenuvši da se i njegov otac, inače nekadašnji glavni urednik lista „Timok“ iz Zaječara, seća tih dana i euforije koja je vladala oko odlaska naše reprezentacije u Urugvaj. Tada je imao 9 godina.

Film, snimljen po romanu našeg sagovornika, autoru se, u principu, svideo. Doduše, ima nekih elemenata na koje ima zamerke, ali mu je rečeno da su to dramaturške potrebe i da je tako moralo biti. Den-Tana je, gledajući film, zaplakao. Priznao nam je.

Vladimir Stanković, u miru kuće u Jelašnici, piše o životu Den-Tane, ali i završava zbirku priča pod nazivom „Zadnja pošta Timok“.

Bez ikakve namere da dokumentujem to vreme, pišem o svom ličnom iskustvu i životu u Zaječaru krajem pedesetih i u prvoj polovini šezdesetih godina. To je jedna nostalgična priča i osvrt na jedno sećanje, izlaske, igranke i zabavljanje. Imam i nešto slika iz tog perioda, a opisao sam i legende Zaječara, boeme, umetnike i pijance, u najpozitivnijem smislu – rekao je za kraj našeg razgovora Stanković, te 2012. godine, na najlepšem bazenu u Srbiji.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s