S gajdama po belom svetu – KNJAZ PRESS

Jordan Vasiljević-Jogi rođen je 1953. godine u selu Aldina Reka. Roditelji, otac Vidoja i majka Lozanka, izrodiše njega i sestru Zoricu, a onda se, kao većina gorštaka, preseliše u pitomije i bogatije selo. Izabraše Štipinu, 1970. godine.

Ovce_splanina
Od trećeg razreda s ovcama, a od petnaeste zajedno s ocem na kosidbu. Ali, nešto drugo je zagolicalo maštu malenog seljančeta.

Bašta (otac) svirao je usnu harmoniku, Toma Blagojević frulu (sad živi u Štipini), Ljubisav Tričković klarinet (živi u Grljanu), a Sveta iz zaseoka „Mala livada“ iz Aldine reke udarao je u tupan (bubanj). Vežbali su uz gasarče, i svirali po igrankama, slavama i drugim veseljima u selu. Često su se „sedenće“ dešavale kod nas kući, u zaseoku „Barnji Rt“. Bila su to lepša vremana – seća se Jogi.

Na planini Golaš bejaše karaula puna vojske. Radoznali, mali čobanin iz Aldine Reke, često je svraćao, družio se s vojnicima i jeo sladak, vojnički pasulj.

Bašta me poslao da čuvam ovce, a ja – do karaule. Ovce se „mrtu pod bukvu“, planduju, a ja po ceo dan s narodnom vojskom. Jedno makedonče donese harmoniku i ja počeh da prebirem po njoj – kaže Jordan i napominje da je tada naučio prve melodije.

jogi 2
Vrativši se kući, morao je da istrpi prekore i poneku ćušku i prut od oca, jer su ovce ostale gladne. Ali, znajući da je bašta „slab“ na muziku, reši da ga priupita nešto.

Tato, što ne prodadeš jedno tele, pa da mi kupiš `armoniku – izusti mali Jogi na tren. Majka je prvo zanemela, a onda se i usprotivila, a otac, malo razmisle, pa reče: „Što lipsalo tele, ili ga prodali, isto je. Će mu kupimo“. I tako i bi.

Mala, crna harmonika, sa tri registra i šezdeset basova, bila je u rukama, ali je ono malo znanja preuzeto od makedončeta – izvetrelo. Zato je Jogi poslat na nekih 12 dana u Radičevac, kod majstor Dobrivoja da nauči nešto. Sve ostalo posle toga, samouki muzičar je sam stekao. Mukotrpnim radom i urođenom muzikalnošću.

Bejaše svirki, a onda sve stade. Sada harmonike prekriva prašina, niko se ne ženi, ili retko ko, nema više ispraćaja u armiju, a nekadašnji državni praznici su ukinuti.

Mnoge moje kolege zabatališe `armonike i muziku. Onda mi 2007. godine, na manifestaciji „Molitva pod Midžorom“, Lepi Brenko predloži da počnem da učim da sviram gajde, jer je to sada traženo i retko ko zna da svira taj instrument. Rekao mi je i da, kada on umre, neće imati ko da ga zameni. I tako ga ja poslušah – objašnjava Jordan.

Gajde je sam napravio, uštavio kozju kožu i obradio „gajdunicu“ (frulicu za gajde). Prvi pokušaj sa štavljenjem kože u selu Zorunovac je propao, jer su zidovi meha ispali previše tanki.

Za osam godina, Jogi je puno postigao. Svirao je sa mnogim KUD-ovima, folklorima i penzionerima. Dobitnik je mnogih priznanja, kao što su prva nagrada kod Betule, u Jagnjilu, na „Jagnjijadi“, pa dva prva mesta u Boljevcu, na saboru u Crnorečju, druga nagrada za frulu u Brusu i još dosta toga osvojenog na raznoraznim manifestacijama narodnog stvaralaštva.

Jogi - Šljivik RTSRTS – emisija „Šljivik“

Zadnjih 14 godina nerazdvojni pratilac mu je i Zvonko Pavković iz Štipine, amaterski glumac, pripovedač i narodni pesnik. Zajedno nastupaju širom Srbije, mnogi ih pozivaju, a oni se rado prihvataju svakog putešestvija. Da godine nisu prepreka za svako novo iskustvo, pokazao je Jogi, kada je 2007. godine rešio da se oproba i u izboru „Grandovih“ novih zvezda.

Nastupio je u Boru i izazvao prave ovacije i aplauze. Prvenstveno, zahvaljujući autorskoj pesmi koju je intepretirao:

Uzmem pasoš i knjižicu đačku,
pa krenem na rad u Nemačku,
pa kad pređem nemačke granice,
ja udarim juriš na švabice
.“

Zvuci Jogijevih gajdi danas obogaćuju svaku prezentaciju turističkih potencijala Knjaževca i Stare planine. Saradnja sa lokalnim institucijama, koje se bave tom problematikom, obavezan su deo aktivnosti junaka ove priče.

TV emisija „Moć muzike“:

 

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s