Šezdeset šest godina ribarenja – KNJAZ PRESS

Nenad Jovanović, alijas Neša-Špricer, rođen je 1948. godine u Knjaževcu. Zahvaljujući ocu, strastvenom pecarošu, Neša u svojoj drugoj godini života postaje član Organizacije sportskih ribolovaca (OSR) „Beli Timok“…i tako do danas. Punih 66 godina pecanja, uspeha, poribljavanja, preonošenja znanja na mlađe generacije i arbitrovanja na mnogobrojnim takmičenjima.

nesa - shpricer

Detinjstvo je Neša proveo u ulici Tanaska Rajića, ispod sadašnjeg Zdravstvenog centra, na Svrljiškom Timoku, koji je tada, kaže on, bio najčistiji i najlepši.

Pored obale, u pesku, imali smo običaj da iskopamo rupe, te se tu voda iz reke cedila i čistila od krupnije prljavštine. Bez ikakvih problema smo je kasnije pili – seća se Neša-Špricer i dodaje da je Timok tada bio pun rečnih rakova, „živuljkama“ koje nastanjuju samo čiste vodotokove.

Pecao sam prvo sa štapom od bagrema, dužine dva metra, sa koncem za šivenje, umesto najlona i savijenom špenadlom, kao udicom. Prvu strunu i pravu udicu video sam 1956. godine, kada ih je u varoš doneo čovek, po nadimku „Smuk“. U to vreme najbolji je bio drenov (leskov) štap, a kasnije se pojavila i trska (bambus). Tek 1968. godine, po prvi put, u grad dolaze teleskopi. Timok je bio pun ribe i bilo je pravo zadovoljstvo provoditi svaki trenutak slobodnog vremena na njemu. Klen, mrena, skobalj i rečni rak bili su najrasprostranjeniji stanovnici reke, a kasnije su se pojavile i pridošle ribe, kao što su vodorka, gibort, deverika i babuška – kaže setno naš sagovornik.

STARI KNJAZEVAC - 1956Svrljiški Timok, 1956. godine

Zaposlivši se, 1965. godine, Nenad počinje da se bavi i takmičarskim sportom. Aktivno učestvuje na mnobrojnim radničkim sportskim igrama, kao član ribolovačke sekcije pri fabrici obuće i plastike „Leda“. Postizao je dobre rezultate, i rado se priseća takmičenja „Majski uranak“, koje je tada organizovano za Ledine radnike na Banjici, u selu Rgoštu.

Takmičarska ekipa OSR „Beli Timok“ formirana je 1984. godine, koja tada odlazi na Kupove i Ligaška takmičenja, a u okviru Zajednice sportskih ribolovaca Timočke krajine. Ljubiša Stojadinović-Popče, njegov brat Palamida, optičar Slavko Kuprešanin, Mića- zubar, moja malenkost i mnogi drugi, činili su tu ekipu. Kasnije su došle i mlađe snage, kao što su Vladica Stojadinović, Cane, Vlada-pevaljka, Toša i ostali drugari, koji tada učestvuju na Kup takmičenjima – napominje Neša i seća se prvog Kampa kadeta na Dunavu, u Brzoj Palanci, koje je održavano u periodu od 1981. do 1987. godine. Bila je to prava mala škola za mlade ribolovce, gde je Nenad, kao stručno lice, bio zadužen za pecanje i vezivanje udice.

Pioniri i pionirke su, na Prvenstvu Srbije i tadašnje SRJ, postigli odlične rezultate, zauzevši odlično 4. mesto na saveznom nivou. Mladi Atanasovski, učenik Nenadov, tada je zablistao. Kadeti su bili treći u Srbiji, a te 1995. godine napravljen je i generalni bilans, po kome je, od 98 registrovanih Udruženja sportskih ribolovaca, 18. mesto pripalo Knjaževčanima!

NESA - SPRICER

Jedna od najdražih nagrada, ističe Nenad, dodeljena mu je od strane Skupštine opštine Knjaževac, za „Životno delo i najboljeg u sportu“. Osvojio je oko osamdesetak medalja, za prvo, drugo i treće mesto, a vlasnik je i 11 pehara, osvojenih u pojedinačnim takmičenjima. Tako je i 24. juna 2000. godine na međunarodnom takmičenju u Makedoniji, na Ohridskom jezeru, u jakoj konkurenciji, osvajio prvo mesto.

– Provoditi vreme „na vodi“ za mene je nešto najdragocenije. Samo ujedinjen s prirodom, čovek može biti zdrav i prav…i „večno mlad“. BISTRO – kaže Neša, višedecenijski zaljubljenik u reku.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s