Ilić: Šansa za filmske potencijale Srbije – KNJAZ PRESS

Vladimir Ilič Lenjin. Istorijska ličnost. Vođa Oktobarske revolucije. Neki istoričari kažu ubačen od tadašnje Nemačke, a radi slabljenja i konačnog uništenja carske Rusije. Komunisti ga vole.

Ova priča nije o njemu…
Lenjin
Isto ime i prezime, i čini se logično, isti nadimak. Jedina razlika u ruskom Č na kraju prezimena, u Srba je Ć, of kors. U današnjem intervjuu pričamo sa Lenjinom, knjaževčaninom, rođenom 1973. godine. “Na brdovitom Balkanu”, gde u prastara, slovenska vremena, carova Perun, sa božijom družinom.

KnjazPRESS: Apsolvent ste bilogije na PMF-u u Kragujevcu. Odakle jednom “Darvinovom učeniku” ljubav prema kameri, radiju, televiziji, montaži i produkciji?

Lenjin: Učenje biologije mi je pomoglo da potvrdim svoje ubeđenje da smo evolutivna bića i da zavolim čitav živi svet. Borba za održivu čistu planetu je takođe posledica studiranja biologije. Nisam preterani filmofil, ali sam zato bio veliki fan televizije, dok nije evoluirala u ono što je danas. I sa biologijom sam se prvi put susreo preko televizije i cuvene serije “Opstanak”. Oduvek sam voleo da stvaram, a nekako sam od želje da naučim kako nešto funkcioniše, vrlo brzo stigao do toga – da “želim da stvaram”. Tehnologija to danas omogućuje i zato crpim maksimum svojih mogućnosti i stvaram uživajući u tome.

KnjazPRESS: Prema trilogiji Miloša Petkovića, mladog pisca iz Niša, snimate prvi film epske fantastike? Ko su idejni tvorci budućeg, filmovanog “Perunovog hroničara”?

Lenjin: Miloš Petković je okupio jedan mali kreativni tim za snimanje trejlera za knjigu. Na tom snimanju se i rodila ideja da se počne sa realizacijom. Tim čine Miloš Petković, Oliver Katić, Vesna Lebovic i ja.

L7

KnjazPRESS: Scenarista je Jelena Obradović, Miloš Petković je jedan od producenata, a Vi ste režiser ovog filmskog ostvarenja. Koliko je teško (ili nije) pretočiti literaturu u “pokretne slike”?

Lenjin: Ukoliko imate slobodu da izađete iz okvira knjige i pretočite je filmskim jezikom u nešto novo i nadam se uzvišeno, a mi kao autori tu slobodu od strane pisca imamo, onda je vrlo uzbudljivo i zanimljivo igrati se sa pričom, stvarati novo delo iz već postojećeg. Nikako nije teško.

KnjazPRESS: Pomoć srpskih gradova, sa prostora jugoistočne Srbije, omogućiće finasiranje filma u naredne dve godine, a u toku je i kampanja za prikupljanje sredstava, pokrenuta na sajtu „Indiegogo“. Kakav je odaziv, kako lokalnih samouprava, tako i ostalih donatora? Da li je i Knjaževac među njima?

Lenjin: Desetak opština iz jugoistočne Srbije je već u projektu. Ovo nije samo filmski projekat već i mnogo ozbiljniji, industrijski projekat. Radimo popis filmskih lokacija i radnih kapaciteta u svakoj od ovih opština. Namera nam je da povezivanjem naših predivnih lokacija sa filmskim produkcijama iz celog sveta podignemo turističke i privredne kapacitete svake od ovih opština.

Na žalost, i pored moje velike želje da opština Knjaževac postane deo ove priče, to se još nije desilo. Potencijali Knjaževca su ogromni i bila bi šteta da ne dopru i do većeg broja publike.

Donacije lagano pristižu. Pored kampanje na sajtu „Indiegogo“, preko koje želimo da uključimo što više ljudi u naš film, bavimo se i sakupljanjem sredstava od donatora. Ima velikog sponzorskog potencijala u ovom filmu, jer je epska fantastika jedan od najgledanijih filmskim žanrova u svetu. Tako da kompanije svakako pronalaze interes za ulaganje u film.

L1
KnjazPRESS: Svi gradovi koji uđu u ovaj projekat biće uvršteni u bazu filmskih potencijala Srbije, koja će biti ponuđena stranim produkcijskim kućama. Šta to tačno znači?

Lenjin: To znači da će svaki glumac, frizer, šminker, snimatelj, fotograf, imati svoju šansu da zaigra u nekom filmu. Lokalni timovi su jako bitan deo svake filmske produkcije i postoje brojni primeri kako se zapušteni gradovi pretvaraju u filmske centre u kojima postoji velika mogućnost za odličnu zaradu.

KnjazPRESS: Da li je otvoren poziv za kasting, ko se sve može prijaviti i na kojoj adresi?

Lenjin: Poziv za kasting biće raspisan čim završimo sa scenarijem na osnovu kojeg će se izgraditi konkretan filmski projekat. Scenario je u poodmakloj fazi i nadam se uskorom početku pisanja „knjige snimanja“. Odlučili smo se da analiziramo svaki aspekt filma, želimo da film bude odličan i da puni bioskopske sale. Zato radimo studiozno i vršimo obimne konsultacije sa istaknutim profesionalcima iz sveta filma. Svi koji žele da pomognu, nađu sebi učešća u projektu u bilo kom obliku, slobodno se mogu javiti na mejl: info@thunderproduction.net

KnjazPRESS: Hvala Vam, gospodine Iliću. Vama i ekipi srpske varijante “Gospodara prstenova” želimo puno uspeha, sponzora i lepog vremena. Lepih lokacija, hvala Bogu (Perunu ili kome već) ima na pretek, u ovoj našoj Sorabiji. Srećno!

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s