Petrović: Dovešćemo novog investitora – KNJAZ PRESS

INTERVJU sa Davorom Petrovićem, predsednikom OO JS u Knjaževcu

Davor Petrovic - predsednik OO JS

KnjazPRESS: Jedinstvena Srbija u Knjaževcu, izlaskom iz koalicije sa SPS-PUPS, postaje deo vladajuće garniture. Zašto ste se odlučili na takav korak?

Petrović (JS): Posle godinu dana provedenih u opoziciji dobili smo poziv za razgovor od strane sadašnjih vladajućih stranaka. Prihvatili smo poziv za razgovor i dobili zvaničnu ponudu da uđemo u sadašnju vlast. Iako imamo punu autonomiju da o svemu odlučujemo sami konsultovali smo i centralu stranke. Dobili smo mišljenje stranke da o svemu odlučimo sami i nastavimo započete razgovore. U nadi da ćemo moći da sprovedemo i realizujemo neke delove našeg programa opštinski odbor Jedinstvene Srbije dao je saglasnost za ulazak u vladajuću većinu. Ulaskom u vladajuću većinu dobili smo mesto zamenika predsednika SO Knjaževac.

KnjazPRESS: Knjaževac je opoziciona opština u odnosu na Republiku. Jedino vi “kvarite” tu sliku?

Petrović (JS): Mi smo jedina karika na lokalu koja može da ostvari kakav takav kontakt sa republičkom vlašću. Međutim to se dovoljno ne koristi jer, iskreno rečeno, od nas se ništa dosad po tom pitanju nije ni tražilo. Inicijativa za bilo šta mora da potekne od sada trenutno, po broju odbornika, većih stranaka. A zato ima prostora, na primer, po pitanju pregovora o ustupanju kompleksa kasarne i pokušaja dovođenja potencijalnih investitora i mnogo drugih tema od značaja za opštinu Knjaževac.

KnjazPRESS: Zamenik predsednika SO Knjaževac je iz Vaših redova. Kolika je njegova, ali i uloga JS u kreiranju politike na lokalu, a na dobrobit građana?

Petrović (JS): Zamenik predsednika SO Knjaževac, Milan Zdravković je ujedno i potpredsednik opštinskog odbora Jedinstvene Srbije Knjaževac. Radi se o jednom izuzetnom sposobnom čoveku, čoveku koji živi od svog rada i koji je vlasnik trgovinske radnje. On je, u stvari, naša spona sa aktuelnim predsedništvom opštine Knjaževac. Zadužen je, kao naš jedini odbornik u lokalnoj skupštini, da propagoira stavove stranke i podnosi predloge u ime opštinskog odbora Jedinstvene Srbije.

Milan Zdravkovic & Palma

Veoma je aktivan, naročito se to ispoljava na samom terenu. Jedan je od prvih funkcionera koji je odmah prihvatio odgovornost i pružio pomoć žiteljima naših najudaljenijih sela, prošle zime, do kojih se teško dolazi. Mnogim selima su dopremljeni agregati i osnovne životne namirnice zahvaljujući njemu. Čovek je od akcije i poverenja.

Jedinstvena Srbija na lokalu podržava sadašnju koaliciju, ali da bi u potpunosti primenili naš program neophodno je da na ovim izborima dobijemo znatno veći broj odbornika kako bi ovaj program primenili u potpunosti.

KnjazPRESS: Vaš predsednik, Dragan Marković Palma, godinama gradi imidž Jagodine. Da li “kradete” nešto od svog lidera?

Petrović (JS): Program koji Dragan Marković Palma primenjuje u Jagodini je program koji će se primenjivati u svim gradovima i opštinama u kojima će Jedinstvena Srbija učestvovati i biti na vlasti.Taj program se pokazao ostvarljiv u realnosti i sve ono što Dragan Marković Palma danas radi u Jagodini, radićemo i mi u Knjaževcu, dakle dovođenje investitora, otvaranje novih radnih mesta i zapošljavanje, socijalna pravda, borba protiv bele kuge. Mi smo svake godine, za naše sugrađane, organizujemo besplatan odlazak u Jagodinu i obilazak grada.

Hteli smo da pokažemo da sve ono što je urađeno i što se radi u Jagodini nije puka šala, već realnost. Svi učesnici su imali besplatan obilazak muzeja voštanih figura, obilazak zoo vrta, obilazak aqva parka uz mogućnost kupanja.

Priznaćete da Knjaževac ima bolje prirodne potencijale od Jagodine, ali ne i iskorišćene. Taj program ćemo građanimima ponuditi za narede izbore koji će, verujemo, biti vrlo brzo.

Jedinstvena Srbija danas u Knjaževcu ima nešto više od četristo člana i sigurni smo da na narednim izborima nećemo biti samo učesnici, već ravnopravni konkurenti svim ostalim strankama na lokalu.

KnjazPRESS: Lokalnih i pokrajinskih izbora će svakako biti, najkasnije na proleće sledeće godine. Najverovatnije i vanrednih parlamentarnih. Čini se da je preslikana koalicija sa nivoa Republike, u Knjaževcu, gotovo nemoguća?

Petrović (JS): Ne razmišljmo sad o tome. Sad nam je najbitnije da nadogradimo našu lokalnu stranačku infrastrukturu čiji je temelj stabilan, da pred građane na narednim izborima izađemo sa konkretnim programom i dobijemo njihovo poverenje. Mi smo spremni da sarađujemo i otvoreni smo za saradnju sa svim strankama na lokalu. Lokalni izbori su jedno, a republički drugo. Iskustvo mi govori da su dosad građani znali da odvoje lokalne od republičkih izbora.

IZBORI

KnjazPRESS: Spekuliše se da PUPS napušta koaliciju sa socijalistima i Vašom strankom, te da prilazi “naprednjacima”. Da li imate neke signale po tom pitanju?

Petrović (JS): Za sada nema nikakvih nagoveštaja da će PUPS to zaista učiniti, a i iskreno ne verujem u to. Oni nikada ni u bilo kojoj drugoj koaliciji neće dobiti ovoliki broj poslaničkih mandata, kao što sada imaju u ovoj koaliciji. Međutim sve je moguće, videćemo.

KnjazPRESS: Svedoci smo ekspanzije stranaka u Knjaževcu u zadnje vreme. Pojavljuju se poverenici i konstituišu se odbori partija koje do sada nisu egzistirale na ovim prostorima. Po Vašem mišljenju, zašto?

Petrović (JS): Svaka stranka u Srbiji nakon formiranja teži da stvori infrastrukturu i formira sve odbore na teritoriji cele Srbije. Zato i ne treba da čudi što se u zadnje vreme i na teritoriji opštine Knjaževac, pojavljuje sve veći broj novih stranaka. Građani treba da prepoznaju da li su oni zaista kompetentni i sposobni da vode opštinu Knjaževac. To svakako važi i za sve ostale stranke.

Znate, neće doći da opštinu Knjaževac vodi ni Aleksandar Vučić, niti bilo koji drugi političar sa republičkog nivoa. Naši sugrađani su do sada imali mogućnost da upoznaju sve dosadašnje lokalne lidere koji su bili ili učestvovali u vlasti. Siguran sam da će znati, na narednim izborima, koga da nagrade, ali i koga da kazne za rad ili nerad tokom prethodnih mandata.

KnjazPRESS: Među razočaranim građanima provejava mišljenje da su “svi isti”. Da li predugo traju epohalne reforme ka “boljem životu”, i to od početka višestranačja na tlu Srbije?

gradjaniPetrović (JS): U potpunosti razumem taj stav građana. I previše je nezadovoljstva, sa razlogom. Veliki broj ljudi i dalje nema posao, sve ide jako sporo, naročito se to oseća u gradovima i opštinama istočne Srbije. Mnogo je obećavano, a malo urađeno unazad zadnjih petnaest godina.

Međutim, ne mogu da se složim u potpunosti da su svi isti i da svi lažu. Za vreme mandata, kada sam bio predsednik SO Knjaževac i predsednik jedne prethodne stranke, sve ono što sam kao predsednik obećao u predizbornoj kampanji to sam i ispunio.

Setićete se da se tada u vazduhu osećala jedna pozitivna atmosfera, nekako je tada krenulo na bolje. Složićete se da je tada po prvi put nakon dužeg vremena počela da se sređuje putna infrastruktura, asfaltirano je veliki broj ulica u gradu, asfaltirani su i značajni delovi seoskih lokalnih puteva, asfaltirani i popločani trotoari. Tada je rađena i rekonstrukcija i zamena glavnog gradskog cevovoda, atmosferska kanalizacija, započeta izgradnja sistema za prečišćavanje otpadnih voda. U starom delu grada rekonstuisane su i obnovljene fasade kojima se i danas dičimo, izgrađena fontana koja je sada, na žalost, srušena. Radili smo i rekonstrukciju pojedinih seoskih domova, izgradili balon salu u školi Dubrava,započeli izgradnju kanalizacije u Minićevu, koja ni sada nije završena. Ali smo i jedini koji smo pokušali da se dogovorimo sa Ministarstvom odbrane oko kompleksa kasarne Knjaževac od koje smo hteli da napravimo industrisku zonu.

Često sam kao predsednik nekadašnje stranke bio meta kritika da smo nesposobni da to uradimo. Nakon svih ovih godina pitam da li su oni koji su me kritikovali samo i pokušali, ne mora ništa više. Da podsetim doneli smo i bitne odluke koje su omogućile početak izgradnje na Babinom Zubu. Ono što je najbitnije, funkciju predsednika SO Knjaževac obavljao sam odgovorno i pošteno, bez i jedne mrlje iza sebe. Građani su ti koji ipak treba da daju taj sud.

KnjazPRESS: Vratimo se lokalu. Šta će Jedinstvena Srbija u Knjaževcu, u svom budućem predizbornom programu, ponuditi građanima?

jedinstvena-srbija

Petrović (JS): Glavni i najvažniji deo našeg programa biće dovođenje u početku, u veoma kratkom roku, jednog novog investitora, koji će omogućiti zapošljvanje i otvaranje novih radnih mesta. To bi svakako uradili uz pomoć predsednika Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme, čije obećanje za to imamo, jer je dosad imao kontakte i razgovore sa preduzetnicima iz cele Evrope i poseduje informacije o potencijalnim investitorima koji su spremni da ulažu u našu opštinu.

Svakako bi, uz njegovu pomoć, tražili od republike ustupanje kompleksa kasarne kako bismo napravili industrijsku zonu, za nas mnogo bitnu. Svakako argumenata za to ima, jer ako smo mi pre osam godina spoznali interes i vratili zemljište na Babinom Zubu Republici Srbiji, onda i Republika Srbija mora da ima interese da vrati zemljište kompleksa kasarne opštini Knjaževac, kako bi napravili industrisku zonu i ponudili ga potencijalnim investitorima.

Svakako ćemo težiti i vodili računa da prednost pri zapošljavanju imaju lica sa teritorije opštine Knjaževac i da bar jedno lice iz porodica u kojima niko ne radi dobije prednost pri zapošljavanju Na tu temu bi smo svakako razgovarali sa potencijalnim investitorima.

Druga po bitnosti programa je borba protiv “bele kuge”. I to je borba koju moramo da dobijemo. Podaci kažu da nas u odnosu na zadnji popis stanovništva ima sedam hiljada manje. Već mnogo godina unazad znamo da je mortalitet veći od nataliteta ali taj podatak nekako redovno ignorišemo. U te namene izdvojićemo pozamašno veća sredstva, a novca za to ima.

Untitled-13

Stimulisaćemo i izdvajati značajno veća sredstva za svako novorođeno dete, a posebno za svako treće ili četvtrto dete u porodici. Svakako ćemo drastično smanjiti sredstva na drugim pozicijama, za koje smatramo da trenutno nisu u prioritetu i niko neće imati pravo na reprezentacije. Deca moraju da imaju prioritet, a nekako imam utisak da sada to nije tako. Sva deca koja odluče da se bave bilo kojim sportom i žele da treniraju, ne smeju da plaćaju članarine klubovima koji već dobijaju novac iz budžeta. Ta sredstva će izdvajati opština Knjaževac i ta sredstva će strogo biti kontrolisana i o raspodeli sredstava klubovima direktno će odlučivati opština koja ta sredstva i izdvaja, a ne Sportski savez kao do sada.

Odmah po dolasku na vlasti opremićemo kompletno dečije odeljenje knjaževačke bolnice. Svako ko je imao priliku da ode na ovo odeljenje mogao se uveriti da deca nemaju na raspolaganju ni jedan običan televizor, a kamoli igračku ili nešto više kako bi im boravak bio što lakši. To će biti urađeno u prvih mesec dana vlasti.

Svakako podržavamo uvođenje gradskog prevoza i on će ostati sastavni deo našeg programa. Ono čemu ćemo mi težiti je uvođenje kombi prevoza, jer je sadašnji autobuski prevoz glomazan, a autobusi idu poluprazni.

Sem što ćemo napraviti uštedu u budžetu, zalagaćemo se da stvorimo takve uslove da posao prevoza dobiju naši ljudi sa teritorije opštine Knjaževac i da novac koji za te svrhe izdvajamo iz budžeta ostane u našoj opštini i da se zapošljavaju naši ljudi.

Sva sredstva koja se koriste za subvencije u poljoprivredi i dalje će biti izdvajana.

Posebnu pažnju poklonićemo očuvanju i zaštiti životne sredine. Težićemo da rešimo decenijski problem konzerviranja rudnika u Gabrovnici, za šta će nam trebati saradnja sa Republikom Srbijom. Drugi bitan projekat je završenje izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda.

NAPOMENA: Vladajuću garnituru u Knjaževcu čine: Narodni pokret “Knjaz” (ex URS), DS, DSS, LDP i JS; u opoziciji su SNS i SPS-PUPS.

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s