Petrović: Za društvo jednakih šansi – KNJAZ PRESS

INTERVJU sa Draganom Petrovićem,
predsednikom Inicijativnog odbora Pokreta “Levica Srbije – Borko Stefanović” Knjaževac.

CESTITKA - Dragan Petrovic LEVICA SRBIJE

KnjazPRESS: Gospodine Petroviću, dugo ste u politici. Otkud Vi u “političkoj viziji” bivšeg potpredsednika Demokratske stranke?

Petrović (LS): Gospodin Stefanović je formirao modernu levicu, kakva je Srbiji potrebna. To je levica koja će se zalagati za očuvanje ljudskih prava i sloboda, zalagaće se za prava radnika, jednostavno rečeno zalagaće se za vraćanje dostojanstva našim građanima.

To je vizija moderne Srbije druga Stefanovića koja okuplja sve više pristalica među kojima je i moja malenkost.

KnjazPRESS: Narod je umoran od politike. Previše obećanja i mnogo godina utrošenih na svakojake reforme, a rezultati su poražavajući. Šta “Levica” nudi građanima Srbije?

Petrović (LS): Pokret ,,Levica Srbije“ nudi novu politiku i novu nadu. Nudi prekid politike štednje, ukidanje lošeg zakona o radu i donošenje novog zakona, ako nema drugih mogućnosti da država otvara fabrike u krajevima kakav je i naš, zabrana partijskog zapošljavanj (donećemo zakon da je to krivično delo)…. Zapravo Levica nudi stvaranje društva jednakih šansi.

KnjazPRESS: Bili ste član Opštinskog veća. Kakva je situacija u Knjaževcu? Šta je dobro, a šta treba menjati?

Petrović (LS): Kao i u Srbiji, tako je i u Knjaževcu velika stopa nezaposlenosti, nema investicija, male su plate, do posla se teško dolazi, a i ako se dođe to je uglavnom partijski. Komunalne usluge su preskupe u odnosu na standard građana, recimo voda je najskuplja u regionu. Jedino je dobro što Knjaževac nije kreditno zadužen kao mnoge opštine i gradovi u Srbiji.

foto Dejan Ilijic

Knjaževac zimi, foto: Dejan Ilijić

KnjazPRESS: Kada planirate Izbornu skupštinu Pokreta na lokalnom nivou? S druge strane, provejava informacija da će “Levica” uskoro prerasti u političku partiju?

Petrović (LS): Izbornu skupštinu planiramo posle formiranja centralnih stranačkih organa.

KnjazPRESS: Ko su Vaši članovi i na kakve potencijale prvenstveno računate? Knjaževac je opština sa ne baš obećavajućom starosnom strukturom.

Petrović (LS): Mi računamo da su naši članovi i simpatizeri svi nezadovoljni i obespravljeni građani i građanke, a ima ih na hiljade. Računamo na radnike, nezaposlene, poljoprivrednike, mlade obrazovane ljude koji ne dobijaju šansu i zato odlaze iz Knjaževca.

KnjazPRESS: Lokalnih izbora će na proleće svakako biti, za vanredne republičke se još uvek ne zna. S kim “Levica” može, a sa kim ne?

Petrović (LS): Programski gledano malo je stranaka sa kojima ,,Levica Srbije“ može da sarađuje, zato nam ne preostaje ništa drugo nego da pobedimo na izborima. Ono što u ovom trenutku sa sigurnošću mogu da kažem da ni na jednom nivou nema saradnje sa vladajućim SNS-om.

Pokret Levica Srbije - Knjazevac

KnjazPRESS: Koje aktivnosti planirate, ne bi li građanima približili ideje za koje se Vaš Pokret zalaže?

Petrović (LS): U Knjaževcu planiramo tribinu na kojoj bi gost bio naš predsednik, Borko Stefanović, gde bi predstavio svoj program za oporavak Srbije definisan u 24 tačke. Tribinom bi praktično započeli kampanju za predstojeće lokalne izbore i verovatno parlamentarne.

Organizovaćemo skupove u selima, obilazićemo naše sugrađane kako bi im predstavili programske principe za koje se ,,Levica Srbije“ zalaže.

NAPOMENA: Vladajuću garnituru u Knjaževcu čine: NP “Knjaz” (ex URS), DS, DSS, LDP i JS; u opoziciji su SNS i SPS-PUPS.