Ivanović: Za povratak i ostanak omladine na selu – KNJAZ PRESS

INTERVJU sa Sandrom Ivanović, predsednicom Moto kluba “Ložači” iz Minićeva.

MC 1

KnjazPRESS: Pitanje koje se nameće samo po sebi. Žena na mestu “prvog čoveka” moto kluba – prednost ili mana?

Ivanović (MK “Ložači”): Prvi predsednik kluba bio je muškarac. U našem klubu muškarci i žene su ravnopravni. Red je da i žene pokažu da mogu da budu „prve među jednakima“. Time se pokazuju vrline i mane. Mi smo mešoviti klub, a naši članovi su ravnopravni. Tako da očekujem da o svakom od naših članova govore njihova dela, a ne polna pripadnost.

KnjazPRESS: Administrativno, Minićevo pripada opštini Knjaževac. “Bajkerski” ste nezavisni. Žal za prošlim vremenima, ili nešto drugo?

Ivanović (MK “Ložači”): Minićevo pripada građanima koji tu žive, dolaze i osećaju se tu prijatno, kao „svoji na svome“. Kao klub sarađujemo i sa Opštinom Knjaževac i sa Mesnom zajednicom Minićevo, i trudimo se da proizvod te saradnje bude bolji život svih nas koji selo doživljavamo kao svoju kuću, kao svoj dom.

Želimo da doprinesemo povratku i ostanku omladine na selu. Minićevo ima bogatu bajkersku i motociklističku prošlost. Mi se samo trudimo da održimo i nastavimo tu tradiciju.

MC-harley-davidson-motorcycles

KnjazPRESS: U Knjaževcu egzistiraju dva moto kluba: “Vitez” i “Lords Of Hell”. Kakva je saradnja sa njima, i uopšte, sa bajkerima u okruženju?

Ivanović (MK “Ložači”): Ložači” imaju saradnju sa mnogim moto klubovima. Mi pre svega insistiramo na saradnji sa ljudima u moto klubovima, jer ljudi mogu da menjaju stvari boljim. Zato se trudimo da budemo uvek dobri domaćini i jos bolji gosti, gde god da odemo, a putujemo po celoj Srbiji. Generalno saradnja sa drugim klubovima je dobra.

KnjazPRESS: Zašto baš “Ložači”? Da li zato što se ljubitelji dvotočkaša “lože” na moćne mašine, lepe devojke, rokenrol i dobru zabavu?

Ivanović (MK “Ložači”): Ima vise razloga zasto smo “Ložači”. Nekada, ne tako davno, sedamdesetih godina, u Srbiji su “ložačima” nazivani bajkeri i motociklisti koji su „ložili“ svoje motore i pravili dobru atmosferu na drumovima i na druženjima, kasnije moto skupovima. Mi želimo da vratimo taj duh prošlosti i taj način druženja.

Pored toga, poznati smo kao “ložači” dobre atmosfere, zabave i druženja u našem moto klubu, pogotovo kada počnu hladni dani. Kada mi “ložimo” u našem klubu, razlika izmedju spoljne i unutrašnje temperature ume da bude preko 50°C, tako da hladnoća ne može da utiče na našu atmosferu i druženje.

MC 3

KnjazPRESS: Koliko članova ima klub, od kada zvanično postojite i ko sve može biti pripadnik “Ložača”?

Ivanović (MK “Ložači”): Moto klub postoji od 2010. godine. Ove godine smo obeležili 5 godina postojanja. Bilo je 20-tak klubova i prelepo druženje. Trenutno klub ima 21 člana, od kojih su 10 redovni članovi, 6 su članovi pripravnici, a 5 su naš podmladak. Mi imamo proceduru prijema, kroz nekoliko etapa i statusa, gde oni koji žele da budu članovi “Ložača”, svojim ponašanjem i postupcima to treba i da dokažu. Klub se stalno razvija, što se očekuje i od samih članova kluba, pa i predsednika.

KnjazPRESS: Šta je, prvenstveno, misija Moto kluba iz Minićeva?

Ivanović (MK “Ložači”): Misija motokluba “Ložači” ima za cilj da pokaže da i na selu može da se dešava nešto dobro, da i na selu može da se živi, jer naša sela izumiru, a mi želimo to da zaustavimo. Naravno, uz mladost – nasu omladinu i iskustvo, nas “ložača” i naših predaka, kojima je motociklizam bio “lajt motiv”. Mi to možemo i mi to hoćemo. Do sada smo imali podršku i u Minićevu i u Knjaževcu. Mi igramo timski i u timu, kako u klubu, tako i u životu.

MC

KnjazPRESS: Na žalost, spoj mladih i neiskusnih vozača i moćnih motocikala dovodi i do tragičnih nesreća. Da li i na koji način vršite edukaciju svojih članova?

Ivanović (MK “Ložači”): Jedan od glavnih zahteva koji se postavlja pred naše članove jeste pitanje bezbednosti. Bezbedna vožnja, kultura u saobraćaju, poštovanje propisa i humanost na delu. Mi se trudimo da edukujemo sve one koji dolaze kod nas u moto klub da razmišljaju zdravo i bezbedno. Za one koji vole više da se opuste, imamo uređenu spavaonu. Od naših članova zahteva se da beskompromisno poštuju bezbednost u saobraćaju, naravno ličnim primerom.

KnjazPRESS: Da li organizujete moto skupove i slične manifestacije? Kako izgleda godišnji kalendar aktivnosti MK “Ložači”, uključujući i vaša gostovanja u drugim gradovima Srbije i okruženja?

Ivanović (MK “Ložači”): Mogu da kažem da do sada nismo organizovali klasične moto skupove. Više su to moto druženja i zabave na kojima se okupljamo i trudimo da omogućimo svima koji dođu da se lepo provedu. Imamo planove za budućnost koje ćemo pokušati da realizujemo zajednički sa svima onima koji dele vrednosti za koje se zalažemo.

Ekonomska kriza nas koči, ali daćemo sve od sebe da nebo iznad Minićeva bude mnogo vedrije sa više sunca. Inače, mi smo cele godine aktivni i kod nas u klubu, a i kad gostujemo na strani. Kada se opuštamo maksimalno, uvek nosimo šatore.

Posetite Facebook stranicu Moto kluba “Ložači” iz Minićeva!

One comment

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s