Čitaoci pišu: Glas za “Dve crvene“

piše: Predrag Bata Stevanović (Soko Banja)

Bliže nam se izbori ili, kako to mnogi vole da kažu, praznik demokratije. Možda je još preciznija definicija izbora da je to najvažniji posao u jednoj normalnoj i uređenoj državi. Ali, kako smo mi daleko od normalne i uređene države izbori u Srbiji se obično pretvore u cirkus. Iz mnogo razloga.

IZBORI - Taj rad

Nekada se kralo na izborima. Narod je morao da izlazi na ulice kako bi odbranio svoje glasove. Onda su organizovane obuke za kontrolore u biračkim odborima kako bi krađe bile sprečene. I onda smo i tu kontrolu uspeli da dovedemo do apsurda. Zahvaljujući izbornim zakonima, stranke su prepoznale da članstvom u biračkim odborima mogu da kupuju glasove, a da tu kupovinu plati neko drugi, tačnije, svi mi. Sistem je vrlo prost. Obezbedite ovlašćenja od što većeg broja stranaka i onda krenete u “lov“ na članove biračkih odbora.

‘oćeš da budeš u biračkom odboru i uzmeš dve ‘iljade dinara?

-‘oću.

– Važi, ali znaš, moraš da ti i tvoji glasate za nas.

– Ma, nema problema. Glasam za vas.

– ‘ajd spremaj se da u nedelju budeš bar petnaest minuta pre otvaranja budeš na biračkom mestu. I budi bar neko vreme na biračkom mestu da te predsednik komisije evidentira da si se tamo i pojavio.

I onda se na biračkim mestima napravi takav haos gde u biračkim odborima, zahvaljujući zakonima, ima i preko 50 (pedeset) ljudi od kojih većina i nema predstavu zašto je uopšte tu. Bitno je da za neki dan nakon izbora svrate do opštine i podignu “dve crvene“. Malo li je na ovu skupoću.

grupa ljudi

A, sam izborni proces? Nije nemoguće da se biračko mesto pretvori u mesto za “partijanje“. Ne stranačko, nego ono, baš “party“. Piće, klopa i dobro zezanje. Pogotovo ako je na biračkom emstu upisano malo birača. Treba prekratiti dan.

A, onda obično nagrabuse oni baš nabrifovani članovi partija koji će se izborima pozabaviti na koliko-toliko zakonski način. A, ako se pojavi mogućnost nije nemoguće da i oni zabrljaju i da se izbori ponove zbog, na primer, viška listića u kutiji. Onda, ‘ajd ponovo.

Šta ovakva situacija i zakonska rešenja u stvari znače na samom izbornom mestu?

Pre svega, država izdvaja ogromne svote novca za plaćanje mnogih kojima sami izbori ništa ne znače. Bitno im je samo da se dograbe do “dve crvene“. Sa druge strane, “najvažniji posao u državi“ poverava se stranačkim vojnicima koji u većini slučajeva nemaju ni osnovno obrazovanje, a ni znanje o samom izbornom procesu. Bitno je samo da izbori budu sprovedeni. Ponekad se posle njih pojave i neki džakovi sa glasačkim listićima, ali to je ono samo za kamere.

Ukoliko stranke ili partije stvarno žele da budemo normalna država, evo prilike da rešenjem ovog, samo na izgled, beznačajnog problema, krenu u sređivanje izbornog procesa. Potrebno je da izbori budu povereni obrazovanim ljudima.

IZBORI

Zašto, na primer, birački odbori ne bi bili profesionalizovani? Odredi se optimalni broj članova biračkih odbora za svako biračko mesto i raspiše konkurs za prijem članova u isti. Prvi uslov, najmanje srednje obrazovanje. Uslov za mesto predsednika biračkog odbora, pravna struka. Valjda imamo pravnika za svako biračko mesto. Poštena naknada za obavljeni posao, a zašto da ne i plaćeni doprinosi za vreme trajanja izbornog procesa.

Uz ovo idu i oštre kaznene odredbe za one kojima padne na pamet da muljaju na izborima. I problem rešen. Najvažniji posao u državi poveren je ozbiljnim ljudima i mogućnost za bilo kakve malverzacije biće smanjena na minimum.

Na kraju postavlja se pitanje zašto se stranke ne pozabave ovim pitanjem? Odgovor je jednostavan. Svi u ovakvom haosu vide priliku da obezbede bar još neki glas više. Još kad taj glas plati neko drugi, pa ko da odoli?

Advertisements
  1. Nije vazno ko broji glasove, vec ko drzi glavni digitron, tj. ko objavljuje rezultate. 😉

    Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: