Čitaoci pišu: Zašto Srbija nije normalna država?

piše: Predrag Bata Stevanović (Soko Banja)

2016.-ta godina je izborna. Posle četiri godine dođoše na red lokalni izbori. Prilika da stanovnici Srbije pokažu šta misle o radu onih koji su bili na vlasti u lokalnim samoupravama. Ali, avaj. Najavaljeni su i oni republički izbori. I to istog dana. Pitate se zašto ovo, avaj?

IZBORI - nemoralne ponude

Hajde da malo pretresemo ovaj problem. Svuda u svetu izbori su odvojeni. Posebno lokalni, posebno parlamentarni, posebno predsednički. Verovatno ste mnogo puta čuli u vestima da su u, na primer, Švedskoj održani lokalni izbori i da su rezultati na tim izborima dobar test za sve stranke koje su na njima učestvovale i dobar pokazatelj za vrhove tih istih stranaka ko ih u stvari predstavlja u ‘’bazi’’. Na osnovu rezultata tih izbora stranke prave izbornu kampanju za parlamentarne izbore. A, kakva je situacija u Srbiji?

Pošteno, teško da neko može da se seti kada smo imali priliku da imamo samo lokalne izbore. Pod formulacijom da je ‘’jeftinije’’ da svi izbori budu održani jednog dana, u Srbiji se izbori naguraju u jedan dan i od izbora nastane jedan najobičniji cirkus. i to ‘’jeftino’’ na kraju ispadne mnogoooo skupo za sve nas.

Prvo, kampanje. Ko uopšte obraća pažnju na lokalne teme? One koje, u stvari, život znače za sve nas. Lideri svih stranaka uparađeni obilaze Srbiju, a lokalni ‘’liderčići’’ sakriveni iza njihovih leđa čekaju da se dohvate parčeta kolača. Mediji u Srbiji, pre svega, oni ‘’veliki’’ zainteresovani su za lokalne teme taman toliko koliko i za sudbinu kornjača na Madagaskaru. Tu su jel’ te, Kosovo, EU integracije, raznorazni sukobi po svetu. Sad će i izbeglice i migranti dobiti svoju rolu u ovom komadu zvanom predizborna kampanja. i naravno, ‘oćemo li u NATO ili ne. I investicije. One velike. A, lokalne teme? One, kako stvari stoje, uopšte i nisu bitne. i onako će se glasati prema ljubavi za ‘’velike vođe’’.

LJUDI

Opozicija, takva kakva je, jedva je dočekala da premijer najavi vanredne parlamentarne izbore. I to je normalno. Ali, izgleda da su zaboravili čuvene stihove iz introa pesme “Zenica bluz“:
“Ko igra za raju i zanemaruje taktiku, završiće karijeru u nižerazrednom Vratniku.“

Kada se pogleda aktuelni sastav parlamenta jasno se vidi da SNS ima apsolutnu većinu, samim tim i apsolutnu vlast. I bez koalicionih “satelita“. Dakle, ni na jedan način im nije ugrožen četvorogodišnji mandat. Ali, ima jedna stvar koja im kvari koncepciju. A, to je upravo ono što nijedan od čelnika opozicionih stranaka nije primetio, a to je da su naprednjaci slabi na lokalu. A, lokalni izbori bi upravo to i pokazali.

Kada bi bili održani samo lokalni izbori građani Srbije bi imali priliku da glasaju samo za one koji će im voditi opštine i gradove i rešavati naposredne probleme. Tu onda nisu bitni ni Vučić, ni Pajtić, ni Tadić, Čeda, Živković ili bilo koji drugi vrhovni lider stranaka. Moramo da budemo svesni da neće ni jedan od njih da rešava svakodnevne probleme građana.

Opozicija umesto da izađe sa jedinstvenim stavom da je potrebno da se “unormalimo“ kao društvo i imamo kao i sve normalne države posebne izbore, zaleće se kao da će uspeti da osvoji dovoljan broj mandata da preuzme vlast. A, ne vide da su se “upecali“ u mrežu. Naprednjaci već rade na tome da obore što više lokalnih skupština u kojima nisu na vlasti kako bi u izbornu trku ušli sa pozicije vlasti na lokalu. Pitate se zašto? Pa, zbog toga što su svesni da im to daje mnogo bolju startnu prednost.

Pitanje je kako bi naprednjaci prošli samo na lokalnim izborima. Verovatno ne tako dobro kao u slučaju kad premijer krene u kampanju zajedno sa njima.

IZBORI

Lokalni lideri u raspisivanju zbirnih izbora vide priliku da se “sakriju“ iz velikih vođa i da se na “mala vrata” uvuku u lokalne skupštine. I tu onda nastaje ogroman problem. Još jednom, ono što kažu da će biti jeftinije, ispada mnogo skupo.

I, da. Istorija nam je više puta pokazala da onaj ko bespotrebno raspiše vanredne izbore, pogotovo u Srbiji, obično na tim izborima i izgubi.

Da li će tako biti i ovog puta?

* verzija za teritoriju Južne Srbije:

“Ko igra dripački i ne igra taktički, će ostane u Dubočicu i neće ga uzme Radnički.”

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: