DRUGI PIŠU: U 600 mesta u Srbiji ne živi dete mlađe od pet godina

Širom Srbije rastu deca koja nemaju drugare sa kojima bi se igrala. Ovu crnu statistiku o broju dece, jasnije je dao popis iz 2011. godine.

DECA U PARKU

U Srbiji u 574 naselja nije bilo deteta uzrasta do pet godina u vreme popisa stanovništva 2011. godine. Ovaj poražavajući podatak, zapravo je značio da u tim mestima, u tom trenutku, nije bilo rođeno nijedno dete od septembra 2006. godine.

U najboljem slučaju, ako je i dete rođeno, njegovi roditelji su ubrzo odlučili da se zajedno odsele u neko drugo mesto. U tih 574 naselja bez dece mlađe od pet godina, u vreme popisa živelo je 26.191 ljudi.

2 napusteno-selo-2

Na crnoj listi, tako su se, na primer našla mesta Barje i Balut u opštini Bosilegrad, Tmava u Kuršumliji, Sakulja u Lazarevcu, Svetićevo u Bačkoj Topoli, Sijerač i Cerje u Bajinoj Bašti, ali i mestima Brezna, Bučje, Zabrđe, Zaosto, Jelača, Strmac u opštini Priboj. Tu su i sela u Prijepolju, poput Vrbova, Kašice i Mrčkovine, kao i sela u Sjenici – Boguti, Boroviće, Vrapci, Jezero, Krnja Jela i Pralja i Plana.

Spisak je dugačak, a takvih je sela širom Srbije, od mesta u okolini Brusa, Trstenika, Kraljeva, Novog Pazara, Raške, Kragujevca, Knjaževca, Medveđe i Crne Trave, pa do mestašca u okolini Gadžinog Hana, Babušnice, Bele Palanke, Dimitrovgrada, Pirota, Vranja, Kuršumlije.

4 napusteno-selo-3

Možda interesantniji podatak, iz ugla psihologije i pedagogije, predstavlja činjenica da je u 267 naselja bilo samo po jedno dete uzrasta do 5 godina. U tim naseljima je u zbiru živelo 23.342 ljudi, pa su deca do pet godina starosti u njima činila 1,1% ukupne populacije – kaže ekonomista Miroslav Zdravković, koji je analizirao podatke popisa.

Kada stavimo u odnos starije od 50 godina sa ovom decom dolazimo do ovih pedagoških i psiholoških pitanja.

Kako je, na primer, detetu u Izvoru u opštini Svrljig gde je 345 ljudi starije od 50 godina, a on jedini mlađi od pet? Ili, šta ćemo sa dečakom u Zaovinama gde je 214 starijih od 50 godina, a dva dečaka i jedna devojčica su od njega stariji po desetak godina. I ona i on od ovih starijih mogu samo čvrge da dobijaju dok u zbiru 559 starijih lica nema druge brige nego da im pomogne ako im šta treba. A daće im sve samo da ih deca pogledaju – navodi za „Telegraf“ Zdravković.

5 Beba1

Svakakve sumorne priče mogu da se napišu iz ovih podataka.

Na primer, u Manjincu, u opštini Knjaževac, jedna devojčica odrasta sa dve osobe uzrasta od 25 do 29 godina, koje su joj verovatno roditelji, sa još četiri osobe uzrasta od 40 do 44 godine i sa još 63 osobe starije od 50 godina – dodaje naš sagovornik.

Kako li izgleda svet u očima ove devojčice? I u očima dece širom Srbije, koja nemaju sa kim da se igraju, ili u najboljem slučaju imaju jednog drugara.

U svega 1.348 sela u našoj zemlji zajedno se igraju dvoje, do najviše desotoro dece mlađe od pet godina.

izvor: Telegraf

foto: telegraf.rs

Advertisements