Na Svetog Iliju – KNJAZ PRESS

Vašar u Knjaževcu, na Svetog Iliju, okupio “Beograđane” i ostale građane. Ponuda slabija nego prethodnih godina, varoški kulturno-zabavni život bogatiji i osmišljeniji.

Tradicionalni vašar (“panadžur”) u Knjaževcu, na Svetog Iliju, jeste dan kada u grad dolaze rođaci sa svih strana “majke nam Srbije”. Ponajviše iz Beograda (“na vodi”), Niša (na Nišavi) i ostalih većih centara. Pristižu i Knjaževčani iz inostranstva, iako ovaj kraj nije tipično “gastarbajterski”, kao što je to susedni Zaječar, a ponajviše naselja iz Negotinske krajine.

Na svetog Iliju

Sećam se uzbuđenja, buke, gužve, pa i para iz nekih davnih vremena. Sada više ljudi gleda sa strane šta rade veseli gosti (za jednim stolom) pod šatrom (”vejnikom”), no što se usuđuju da sednu i prepuste se gastronomsko-vizuelnom (čitaj “pevaljka”) uživanju. Nemam neki običaj da, pod ove “stare dane”, landram kroz vašar, ali sam učinio to, na zahtev drage mi supruge.

Kad smo već kod toga, za neki dan, moja “lepša polovina” i ja proslavićemo 23 godine braka(i resto par godina zabavljanja pre toga). Te 1992. godine zvanično se raspala SFRJ, ratovi su već besneli na sve strane, onako “bratski i jedinstveno”, a stvorena je skraćena verzija, nekadašnje zajedničke nam države – SR Jugoslavija. Nas dvoje “golupčića” smo se uzeli iz iskrene ljubavi, bez ikakvih međusobnih aspiracija druge prirode, sa čak štaviše puno problema, prvenstveno iz moje porodice. Dve godine kasnije, rodio nam se sin, sada momak od dvadeset jedne godine. I on je ugledao “svetlost dana”, kao i naš brak, u ratno (ne)vreme, uvek prisutno na ovim nemirnim prostorima.

Grad je zaista živnuo ovih dana. Događaje pratim, u većini slučajeva, preko društvenih mreža i “sklapam kockice”. Vidi se napredak, želja da se nivo kulture podigne za “stepenik više”. Po prvi put ove godine, Festival kulture mladih Srbije počeće 5. i trajaće do 10. avgusta. Programska šema je zanimljiva, ostaje samo da nas Sveti Ilija pogleda i podari nam vreme bez kiše.

Zamalo da zaboravim. Glavni razlog mog večerašnjeg pisanija je vest koju sam baš na dan ovog sveca pročitao na portalu B92. Pobesneo sam!!! Kaže: “Zatvorena železnička stanica u Boru. Zbog nedovoljnog broja kvalifikovanih radnika, rukovodioci železničkog čvora Zaječar odučili su da zatvore železničku stanicu u Boru.”!!!???

Pa, čekaj, bre! Dokle će neko da ga “šiljka” na sirotinji! Šta smo mi, u ovoj Timočkoj krajini, građani drugog (trećeg) reda!? Sin mi je student Tehničkog fakulteta u Boru, imao je pravo na neku povlasticu za voz i šta sad…ništa. J..i se ti, Todoroviću, ko te tera da školuješ sina, a nemaš stalno zaposlenje?

Kažu “gospoda” iz srpskih železnica kako “od ukupno 20-tak stanica i medjustanica na teritoriji Borskog i Zajecarskog okruga, trenutno radi samo pola i to onih koje su tehnoloski neophodne.” Ma, “braćo”, sve nam zatvorite, i vazduh nam ukinite…

Struja je već poskupela. Od juče.

BRUKA!!!