Radio Knjaževac: Umesto godišnjice – KNJAZ PRESS

RADIO KNJAŽEVAC: „počeo da emituje program 6. januara 1992.; osnovan pri Javno-informativnom preduzeću Knjaževac; u početku radio u vremenu od 16-19 časova (na UKT od 94,5 megaherca), a docnije je program produžavan (ima dozvolu emitovanja od 24 časa neprekidno) uz reemitovanje nekih važnih emisija sa prvog programa Radio Beograda; u početku program je mogao da se prati na 60-70 odsto teritorije opštine, a od kraja 1996. (sa izgradnjom repetitora u Kalni) i na 90 odsto; program se emituje na talasima 94,5 i 95,5 (samo reon Kalne) megaherca; ima predajnik snage od 300W.”

radio

Kao prva lokalna radio stanica u varoši, Radio Knjaževac je, na ponos svih građana i na inicijativu tadašnje lokalne samouprave, bio potez vredan pažnje, dobra namera i dugoročna inicijativa. Korak po korak, Knjaževac je 1996. godine, u okviru JIP-a, dobio i sliku – sa radom je krenula i TV Knjaževac.

Radio je bio pravi „bum“ u opštini. Po prvi put meštani su imali priliku da iz „prve ruke“ i od „svojih ljudi“ saznaju šta se događa, prateći prvenstveno udarne vesti na 94,5 megaherca. Muzički deo, sa pažljivo biranim sadržajem i nove, zabavne emisije, program su učinili kompletnim. Emitovanje odlično ocenjenog zajedničkog programa iz knjaževačkog studija, u okviru emisije „Dobro ti veče, Srbijo“, osvajanje nagrada na FLOPS-u i puno malih i velikih dostignuća, davalo je još veći podstrek “malim ljudima iz kutije“ da ostvaruju još bolje rezultate.

Sa starijim, iskusnijim kolegama iz tadašnjih „Knjaževačkih novina“, generacije početnika i omladine, učilo je i radilo u tom magičnom svetu. Mnogi od njih su, zbog svoje „prve ljubavi“, kasnije upisivali i završavali novinarstvo. Ali, avaj…

video: TV špica marketinga nekadašnje RTK

Famozni Zakon o privatizaciji uslovio je i „moranje“ prodaje JIP-a (RTV „Knjaževac“). Tako je decembra 2007. godine knjaževačka RTV „uspešno“ privatizovana (RTV „VG-4“), a već početkom 2009. je izgubila dozvolu za emitovanje TV programa. Uskoro je raskinut i Ugovor o privatizaciji, a zatim je izgubljena i dozvola za emitovanje radio programa. Medij je, konačno „upokojen“ 2010. godine. P.S. Neka se krivci sami prepoznaju…

Radio je moja prva „medijska“ ljubav.

Od 1992. godine, moja interesovanja ka voditeljsko-novinarskom angažmanu krenula su uzlaznom linijom. Zahvaljujući počecima knjaževačkog radija i iskustvima sticanih širom Timočke krajine i Niša.

Salle The Legend

I zato, dragi radio…SREĆAN TI ROĐENDAN!!! 🎶🎸📟

4 comments

Ostavite komentar