Za aktivne mere zapošljavanja – KNJAZ PRESS

U sali društvenog kluba Doma kulture održan je sastanak predstavnika zaječarske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), privrednika i građana, na kome su prezentovani programi Nacionalne službe za koje privrednici mogu da konkurišu.

IMG_0004

Zoran Martinović, direktor Nacionalna službe za zapošljavanje, rekao je da se ove godine mere aktivne politike zapošljavanja finasiraju iznosom od 3,3 milijarde dinara, a da se približno isti iznos očekuje i u 2016-oj.

Knjaževac je naznačen kao dobar primer lokalne samouprave koja značajna sredstva izdvaja za ove namene. U prvih 9 meseci ove godine, u Knjaževcu je zaposleno 23% više ljudi nego u istom periodu pre godinu dana, što predstavlja još jedan dobar pokazatelj, istakao je Martinović.

– Sve ono što mi sa republičkog nivoa vidimo da ima potrebu za finansiranjem, opština Knjaževac je prepoznala i svojim sredstvima pomogla – izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje, naglašivši da su Programi javnih radova, stručne prakse i sticanja praktičnih znanja osnove rada NSZ na terenu.


Milan Đokić, predsednik opštine, istakao je da su iskustva sa Nacionalnom službom za zapošljavanje pozitivna, i da se sa realizacijom Lokalnog akcionog plana (LAP) kreće već ovih dana.

KRAKA  foto: screenshots knjazevacinfo

– Zajedno sa Nacionalnom službom realizujemo akcioni plan zapošljavanja i u tu svrhu zajedno smo izdvojili 8 miliona dinara. Veliki broj poslodavaca bio je korisnik programa mera Nacionalne službe u ovoj godini, a ovo je takođe dobra prilika da se privrednici upoznaju sa onim što služba nudi. Čini mi se da je upravo to jedan od problema – što građani i u Knjaževcu i uopšte u ovom delu Srbije nisu dovoljno agilni u korišćenju sredstava koja su i u ovim kriznim vremenima na raspolaganju – rekao je, obraćajući se medijima, Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

NSZ - logo

Privrednici i građani su, u okviru diskusije, izneli određene zamerke na rad NSZ. Zanemarivanje starosne strukture od 30. do 50. godine života, kao najproduktivnijeg dela stanovništva, nemogućnost obaveznog zapošljavanja invalidnih lica, u sredinama u kojima ih nema dovoljno (npr. Svrljig), potreba za obukom kadrova kojih više nema na evidenciji (šivači tekstila i kože – Knjaževac), politička zapošljavanja i raspodela predviđenih sredstava, ne po bodovnom sistemu, nego po drugim netransparentnim metodama. Čule su se i pohvale, u vidu dobre prakse i pozitivnog iskustva.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Knjaževcu trenutno je 4.000 nezaposlenih.

Skup u Knjaževcu organizovali su Skupština opštine Knjaževac i Udruženje privrednika.

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s