DRUGI PIŠU: Posle 25 godina pojavio se medved na Staroj planini

Posle više od 25 godina, kada je zadnji put viđen na Staroj planini, ovih dana u netaknutoj prirodi ove „planinske lepotice“ ponovo je viđen medved!

medved-na-Staroj-planini

foto: PirotskeVesti.rs

Odrasli primerak mrkog medveda snimljen je kamerama koje su postavljene na najnepristupačnijim delovima Parka prirode „Stara planina“, a koje se aktiviraju u momentu kada registruju kretanje. Kako je „Pirotskim vestima“ kazao upravnik Parka prirode Stara planina Igor Petrović, reč je o najstrože zaštićenoj životinjskoj vrsti pa će kontrole čuvara Parka prirode u narednom periodu biti maksimalno pojačane kako ne bi došlo do uznemiranjavanja medveda, ali i edukacija stanovništva sela na Staroj planini. Pretpostavlja se da je reč o ženki, koja sada ulazi u period krtoženja, pa bi mogla da na svet donese od jednog do četiri mladunca.

Po Petrovićevim rečima, 1989. je zadnji put viđen medved u Arbinju, i od tada nije evidentiran.

medved-na-Staroj-planini

Mi smo ga proteklih par godina locirali po tragovima, ali sada imamo i dokaz da se nalazi na Staroj planini. U pitanju je mrki medved, ursus arctos, mislimo da je u pitanju ženka, ali dalja istraživanja će utvrditi tačnu genetiku i starost tog medveda. Jedan je u pitanju, dolazi redovno na hranilište, pratimo njegovo stanje. Bitno je za građanstvo da se zna da je on strogo zaštićena i trajno zaštićena vrsta kod nas, tako da se izbegava njegovo ometanje. On sad treba da se krtoži, ulazi u krtog i stadijum mirovanja. Ukoliko je blaga zima može i da izađe iz letargije i počne da se kreće u potrazi za hranom. Ako je ženka u pitanju, ona na svet donosi od jednog do četiri mladunca u toku zimskih meseci a već tamo sredinom maja i do početka jula ona ulazi u fazu ponovnog parenja. Bitna stvar je da jedan mrki medved “drži” teritoriju od oko 250 kilometara kvadratnih, odnosno od Arbinja do Prelesja. Uglavnom su biljojedi, s tim da zbog gladi može da pređe da se hrani i mrcinom ili mesom i onda hvata sitne životinje, ali i krupnu srneću i jelensku divljač. Spada u rod zveri i to je najkrupnija zver na našem području – kaže Petrović.

izvor: Pirotske vesti (2015)