RTS: Neobjašnjive knjaževačke kamene figure (VIDEO)

Kada je pre tri godine uz pomoć meštana Skrobnice u podnožju Device između Knjaževca i Sokobanje ekipa RTS-a stigla do najvećeg nalazišta stepskog božura u Evropi, kamere su zabeležile i neobične figure čije poreklo do danas niko nije uspeo da odgonetne.

KAMEN - Skrobnica

Kamene figure, selo Skrobnica (Knjaževac), foto: screenshot rts.rs

Kako figure godinama opstaju na planini prkoseći gravitaciji na oko 1.000 metara nadmorske visine? Pre deset godina, sasvim slučajno pronašli su ih Milutinovići iz Skrobnice.

Ništa se nije promenilo, sve stoji kao što je ranije bilo“, kaže Ljubiša Milutinović iz Skrobnice.

Našla sam još tri figure na različitim mestima“, dodaje Mira Milutinović.

Na padini je oko pedesetak figura, različite visine. Kamenje je poređano vertikalno, nije povezano lepkom ni cementom.

Dolaze ljudi, pitaju, idu, kažem im gde je put, ali oni ih ne vide, one ne mogu tako lako da se vide jer su skrivene“, ističe Ljubiša Milutinović.

Uz kamene figure, na jednom mestu, cvetaju tri vrte božura – kosovski, koralni i veoma redak stepski, raprostranjen na oko 200 hektara.

Primetili smo da je na jednom mestu velika biljka, a oko nje tridesetak novih mladih biljaka koje su nikle od semena. Vidite kakva je vegetacija, nema danas ni ovaca ni krava da to uništavaju“, kaže Nebojša Stanojević, predsednik Udruženja berača lekovitog bilja „Dr Jovan Tucakov“ iz Sokobanje.

Listići božura koji podsećaju na one koje ima šargarepa privukli su Milutinoviće dok su brali lekovito bilje. Obavestili su o tome otokupljivače koji su botaničare odveli u planinu…

Nemojte brati, to nije lekovita biljka u pravom smislu reči, mada ona ima vrlo aktivne materije, alkaloide i peonin koji su analgetici i spazmolitici. Nekada se i koristila, danas ne“, upozorio je Slavoljub Tasić iz Instituta za proučavanje lekovitog bilja.

Stepski božur i kamene figure dovaljan su poziv za planinare, botaničare, avanturiste i turiste da dođu u planinsku Skrobnicu, jer ovaj kraj treba oživeti.

izvor: rts.rs (by Dragana Sotirovski)

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s