DRUGI PIŠU: „Falkenštajner” nije iz Austrije nego iz Zadra

Odlazak stranih partnera nije napravio nikakvu štetu u poslovanju „Stare planine”, o čemu svedoči i popunjenost kapaciteta.

Stara-planina-Hotel-januar-16

Jabučko ravnište na Staroj planini – Posle prave medijske „bombe” u drugoj polovini decembra 2015, „da austrijska firma „Faklenštajner” napušta Hotel „Stara planina SP Resort” na Staroj planini, u Javnom preduzeću istog imena, tvrde da je za sada sve u najboljem redu. Hotel radi maksimalnim kapacitetima, nema slobodnih mesta, a ski staze, gondole i žičare su u punom pogonu. Moglo bi se reći da odlaskom stranog partnera nije nastala šteta. To je dobitak za hotel, JP „Stara planina”, ali i našu državu, tvrdi v. d. direktor tog preduzeća Vladimir Simović:

Za sve nas u preduzeću i samom hotelu informacija da predstavnici „Faklenštajnera” raskidaju partnerstvo sa nama bila je neočekivana. Brzo smo se, međutim, prestrojili i nastavili da radimo kao da se ništa nije dogodilo. Preduzeće „Stara planina” imalo je potpisan ugovor sa stranim partnerom, ali ne iz Austrije, kako pokušavaju da predstave. Ugovor o saradnji potpisali su 2012. naše preduzeće i „Faklenštajner Zadar” – Hrvatska, odnosno direktor te firme Argon Berišai. Saradnja je dogovorena na 15 godina. U hotel i zimski centar na Staroj planini, u koje je država uložila oko 90 miliona evra, „Faklenštajner Zadar” ušao je bez dinara ulaganja. Partnerstvo se ogledalo u upravljačkoj funkciji njihovog tima. Postavili su petoricu ljudi – menadžera na rukovodeće funkcije i oni su upravljali hotelom iz Beograda. Neki uopšte nisu ni dolazili na Staru planinu. Kada je prošlog leta Vlada Srbije imenovala novo rukovodstvo, tražili smo mnogo veće angažovanje menadžera i jaču kontrolu poslovanja našeg zavisnog preduzeća „SP Resort”, što po svemu sudeći njima nije odgovaralo. Odlučili su samoinicijativno, da raskinu ugovor i odu, kaže Simović.

JP Stara Planina

Tomica Ratković, koji je na funkciju direktora hotela postavljen posle „bežanja” tih menadžera kaže da je iskorišćenost kapaciteta hotela u trenutku njihovog odlaska bila 50 odsto. „Za nepunih sedam dana, od 24. do 31. decembra, sami smo uspeli da napunimo hotel i da iskorišćenost bude 89 odsto. U istom ritmu nastavili smo i u Novoj godini. Tako će biti sve do početka aprila. Dotle praktično nema slobodnih mesta u hotelu. Ovih dana kapaciteti su maksimalno popunjeni. U prvih dvadesetak dana 2016. imali smo više od stotinu gostiju iz Rusije, na desetine iz Bugarske i Crne Gore, iz Rumunije i Makedonije, bilo ih je i iz Grčke…”

U hotelu sa četiri zvezdice postoje brojni sadržaji. U ovom zimskom centru je uređeno12 kilometara ski staza i puteva, a hotel ima 386 ležajeva u sobama i apartmanima… Tokom sezone zaposleno je 125 radnika.

Zanimljivo je, ističe Simović, da su iz „Falkneštajnera” svojevremeno ponudili da u zakup uzmu naš hotel. Nudili su 150.000 evra na ime zakupa godišnje!

Zar je trebalo pristati na tu sumu koja se zaradi za samo nedelju dana? Po takvoj računici hotel, koji je koštao oko 38 miliona evra, otplatio bi se tek za 234 godine, kaže Simović.

Ratković podseća da vlada planira da do 2020. proširi smeštajne kapacitete u ovom zimskom centru na oko 1.000 ležajeva uz zapošljavanje 400 ljudi. Od posebnog je značaja i plan prema kojem „ Putevi Srbije” do kraja 2017. treba da završe započetu rehabilitaciju 27 i izgradnju 22 kilometra novog i savremenog puta preko Temske, koji će centar na Staroj planini povezati sa autoputem Niš – Pirot – srpsko-bugarska granica.

izvor: Politika Online (tekst i foto: Toma Todorović, 2016)

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s