DRUGI PIŠU: Šta donosi novi Zakon o turizmu

Srpski turisti će naredne godine bez bojazni uplaćivati aranžmane. Agencije će biti dužne da svakom klijentu izdaju garanciju da će sve iz ugovora biti ispoštovano.

turizamfoto: Večernje novosti

Turisti će naredne godine bez bojazni moći da uplate aranžman i odu na letovanje, jer će izmene Zakona o turizmu, prema najavama, konačno doneti sigurnost i uvesti red u ovu oblasti.

Mnoge novine su predviđene ovom izmenom Zakona, a između ostalih je i ta da će agencije morati da imaju svoje predstavnike na destinacijama na koje šalju turiste. To znači da se više ne može dogoditi da turisti otputuju, a da ih na odredištu ne čeka vodič koji govori srpski jezik. Predstavnik može da bude i stranac, zaposlen u lokalnoj agenciji, ali će biti u obavezi da govori i srpski jezik.

Takođe, direktori nacionalne i lokalnih turističkih organizacija moraće da imaju višegodišnje iskustvo iz ove oblasti. Sadašnji model turističkih organizacija je prevaziđen, a za direktore će se raspisivati konkurs umesto dosadašnjeg postavljenja.

Agencije koje rade u domaćem turizmu, koje organizuju putovanja po Srbiji i dovode strane turiste dobijaće subvencije. Očekuje se i rebrendiranje Srbije, a biće osnivane i organizacije za destinacijski menadžment.

Međutim, najveća novina koja će direktno uticati na turiste jeste zaštita putnika i uvođenje reda u poslovanje turističkih agencija.

– Zakon treba da štiti putnike, ali i turističke agencije – kaže Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. – Namera je da se uvede red u rad turističkih agencija.

Rasim Ljajic - ministar  foto: Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija

Naime, agencije će morati da nabave bankarske garancije od najmanje 200.000 evra, a tačnu visinu će određivati banke. Agencije će moći i da uzmu polisu od osiguravajućih kuća u minimalnoj visini od 400.000 evra. Najveća novina je to što će svaki putnik imati svoju garanciju kada krene na put.

To putnicima omogućava da budu sigurni da će otputovati na određenu destinaciju i biti smešteni u hotel koji su platili, ili će dobiti novac nazad. Konkretno, na svakom ugovoru o putovanju tačno će pisati kako i kada putnici mogu da aktiviraju polisu. Garancija će moći da se aktivira ukoliko agencija nije platila smeštaj, prevozno sredstvo kojim će se vratiti putnici, ukoliko nije u mogućnosti da realizuje putovanje…

Garancija putovanja biće uključena u aranžman, a koštaće od jednog do najviše deset evra, u zavisnosti od cene putovanja. U ugovoru koji putnik potpiše sa agencijom biće taksativno navedeno šta sve uključuje aranžman i koliko košta garancija.

Predviđene su i kazne za agencije u visini od 800.000 evra i oduzimanje licence, a novi sistem garancija stupiće na snagu početkom februara. Turisti koji uplate putovanje do februara neće morati da doplate za garanciju putovanja.

Poslednjih godina najveće probleme pravili su subagenti, kojih u Srbiji ima 1.900, a koji nisu novac turista uplaćivali na račun agencija. Izmene Zakona primoraće subagente da u kratkom roku uplate novac.

izvor: Novosti (2015)

One comment

  1. Da li je ovim zakonom predvidjeno u kojim slucajevima putnik ima pravo otkaza putovanja na dan polaska na put. Meni se dogodilo da sam dan pred polazak u vecernjim casovima kada agencija ne radi, povredila koleno, nisam mogla da stanem na nogu. U hitnoj pomoci mi je je ukazana pomoc sa objasnjenjem da ne mogu da hodam i da moram da mirujem. Objasnjeno mi je da ce mi se blokada, kako su je lekari nazvali desavati cesce i da cu doci u situaciju da mi se uradi operacija koja podrazumeva ugradnju vestackog kolena. O svemu tome sam na dan putovanja obavestila agenciju. Receno mi je da ne mogu dobiti povracaj novca. Na ugovoru o puzovanju sklopljenim sa agencijom sam nasla koja osiguravajuca kuca pokriva otkaze putovanja po uslovima agencije. Na sajtu agencije otkazi putovanja na dan puta. moguci su samo u smrtnim slucajevima. Ja sam se obratila i agenciji i osiguravajucoj kompaniji i jos nemam odgovor. Koja su moja prava s obzirom da sam dostavila lekerski nalaz o povredi?

    Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s