DRUGI PIŠU: Stara planina – centar srpskog skijanja

Potpisivanjem protokola o saradnji Skijaškog saveza Srbije i JP Stara planina praktično je započela realizacija izgradnje Nacionalnog skijaškog trening centra “Kuća skijanja” na Jabučkom ravništu; svečanosti u hotelu Stara planina prisustvovali su Vanja Udovičić, ministar sporta u Vladi Srbije, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije, kao i predsednici opština Knjaževac i Pirot Milan Đokić i Vladan Vasić; najavljeno je da će projekat biti završen do kraja 2017. godine.

Stara planina - Udovicic

Sporazum o saradnji u realizaciji projekta izgradnje Nacionalnog skijaškog trening centra “Kuće skijanja” potpisan je danas u hotelu Stara planina. Lokaciju na kojoj će se graditi budući trenažni centar obišao je Vanja Udovičić, ministar sporta u Vladi Srbije, koji je podsetio da su nedavno otvoreni gimnastički trening centar i atletska dvorana, a da se ove godine već grade nacionalni vaterpolo i odbojkaški centri.

Želimo da naše sportiste zadržimo u Srbiji i da pare koje dobijaju od saveza i lokalnih samouprava ne troše na pripremama u inostranstvu već u svojoj zemlji. Srbija zaslužuje, imajući u vidu rezultate koje naši sportisti postižu, da ima baze, odnosno nacionalne kuće u kojima će se sportisti pripremati na način koji dolikuje sportistima koji imaju vrhunska ostvarenja. Želim da istaknem odličan napor Skijaškog saveza kada je reč o tendenciji da sport bude besplatan i pristupačniji svoj deci”, dodao je ministar Vanja Udovičić.

Sporazum o izgradnji “Kuće skijanja” potpisali su Vladimir Simović, direktor Javnog preduzeća Stara planina i Vladeta Radivojević, predsednik Skijaškog saveza Srbije. “Kuća skijanja će biti dom za sve skijaše Srbije i njenim izgradnjem ćemo omogućiti svoj deci koja nemaju dovoljno sredstava da iskažu sav svoj talenat. Mi smo takva nacija i potrebno je samo ozbiljan rad i ozbiljna ulaganja i onda ćemo dobiti nove šampione i u skijanju”, rekao je Vladeta Radivojević. “Ovo je jedan od segmenata delatnosti JP “Stara planina”, a ono što ćemo naredno raditi je izgradnja saobraćajnice od Pirota do Stare planine, čime ćemo ovu turističku destinaciju direktno povezati sa Koridorom 10”, dodao je Vladimir Simović.

babin zub zicara 201104

foto: Dragan Bosnić

Predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić kaže da je početak izgradnje “Kuće skijanja” na Staroj planini dobra vest za našu opštinu i ovaj region. “Projekat razvoja Stare planine suštinski je važan kako za opštinu Knjaževac, tako i za region, a skijaški sport svakako je generator razvoja planinskog turizma. Ovaj projekat takođe prevazilazi i finansijske, ali i interesne okvire same lokalne samouprave, to je projekat od nacionalnog značaja i jako je važno da je država ponovo obratila pažnju na razvoj Stare planine jer to može da bude generator razvoja čitavog ovog kraja”, istakao je Milan Đokić, predsednik opštine i potpredsednik Ski saveza Srbije.

Realizacija projekta, kako je rečeno prilikom potpisivanja Sporazuma, odvijaće se u nekoliko faza – najpre će lokalne samouprave obezbediti svu neophodnu dokumentaciju, tokom ove godine očekuje se početak radova na Jabučkom ravništu, a planirano je da “Kuća skijanja” bude završena do kraja 2017. godine.

izvor: knjazevacinfo.rs (2016)

Advertisements

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s