DRUGI PIŠU: Timočki govor – dijalekt koji nestaje (VIDEO)

Terenska istraživanja timočkih govora obavljena su u tri ciklusa, u periodu 8–12. 9. 2015, 17–21. 9. 2015 i 1–7. 10. 2015.

U istraživačkom timu su učestvovali: Teodora Vuković (Filološki fakultet, Beograd), Smiljana Đorđević (Institut za književnost i umetnost, Beograd), Danijela Popović (Filozofksi fakultet, Niš), Biljana Sikimić (Balkanološki institut SANU), Svetlana Ćirković (Balkanološki institut SANU), Kristina Eiviler (Filozofski fakultet, Novi Sad), Ana Stanković (Filološko-umetnički fakultet, Kragujevac) i Bojan Ristić (Tehnička škola, Knjaževac).

mapa-sa-punktovima-sanu-balkanoloski-institut
Dijalektološka dokumentacija prikupljena je u sledećim selima u opštinama Knjaževac, Zaječar i Svrljig: Marinovac, Borovac, Mali Izvor, Vrbica, Selačka, Drenovac, Minićevo, Vitkovac, Jakovac, Petruša, Ošljane, Jelašnica, Donje Zuniče, Gornje Zuniče, Repušnica, Aldinac, Radičevac, Šarbanovac, Štrbac, Žlne, Crvenje, Gabrovnica, Donja Kamenica, Gornja Kamenica, Kalna, Tatrašnica, Ćuštica, Balta Berilovac, Vrtovac, Inovo, Stanjinac, Jalovik Izvor, Krenta, Orešac, Rgošte, Podvis, Vasilj, Kaličina, Štipina, Debelica, Trnovac, Koželj, Manjinac, Vina, Stogazovac, Valevac, Bučje, Periš, Okruglica, Guševac.

Organizaciju terenskog rada obavili su saradnici Narodne biblioteke „Njegoš“ Knjaževac i Zavičajnog muzeja Knjaževac.

Projekat je predastavljen u Domu kulture u Knjaževcu 2. oktobra 2015. zajedno sa radionicom za učenike osnovnih i srenjih škola. Projekat je predstavila Biljana Sikimić, a radionicu je vodila Teodora Vuković.

Procenjuje se da je tokom istraživanja snimljeno preko sto sati video materijala (nemontiranog) i preko 150 sati audio materijala (video snimanje uvek je bilo praćeno i audio snimanjem), kao i preko hiljadu terenskih fotografija.

Sva snimljena građa, u skaldu sa pravilima arhiviranja građe, deponovana je na tri mesta: u Digitalnom arhivu Balkanološkog instituta SANU (Beograd) gde je u celini već na raspolaganju svim korisnicima interne mreže SANU, zatim na Filozofskom fakultetu u Nišu i u Narodnoj biblioteci „Njegoš“ u Knjaževcu. Ova građa je na raspolaganju svim zainteresovanim licima isključivo za naučne i obrazovne potrebe.

Projekat je realizovan zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

izvor: sanu.ac.rs

VIDEOTerenska istraživanja timočkih govora

Ostavite komentar