DRUGI PIŠU: Knjaževčanka za volanom minibusa

U velikim gradovima nije neobično da tramvaj, ili autobus vozi žena, ali u Knjaževcu je, uz besplatan prevoz, za putnike iznenađenje i Slavejka Krstić, diplomirani psiholog za volanom minibusa.

Slavejka Krstic

Knjaževčanka Slavejka Krstić, diplomirani je psiholog po obrazovanju, a za život zarađuje kao profesionalni vozač autobusa. Otkako je u opštini Knjaževac uveden besplatan autobuski prevoz njeni sugrađani je svakodnevno mogu videti za volanom minibusa na lokalnim linijama u gradu i do okolnih sela.

Njeno radno vreme počinje pre prvog polaska linije koju tog dana vozi, a do nekih sela autobus iz Knjaževca kreće i u pola pet ujutru.

– Najbitnija je pažnja, da vi pažljivo vozite i da ste komunikativni i da umete s ljudima. Da se neka, neki vid komunikacije stvori, neko poverenje prema vama i to je to – kaže Slavejka Krstić, vozač autobusa.

– Veoma ljubazna. Prijatno se osećamo, zadovoljni smo. Uopšte ne razmišljamo dal` vozi žensko ili muško. Mi volimo što je žena, mi starci – saglasni su putnici.

Pošto kao diplomirani psiholog nije mogla da nađe posao, Slavejka je pokušala da iskoristi svoje ranije stečene dozvole za upravljanje kamionima i autobusima. Primili su je u negotinskom „Moto Boemu“.

BUS - Moto Boem

– Počela sam da vozim Knjaževac i okolna mesta. Kasnije sam vozila liniju Kladovo-Leskovac i nazad, tako da sam i taj daleki put isto savlađivala – ističe Slavejka Krstić, vozač autobusa i dodaje da posle svake vožnje vozilo uredno održava, prskajući ga dezinfekcionim sredstvom.

– Mi smo prezadovoljni sa njenim radom. Shvatila je veliku odgovornost i mogu da vam kažem da je mnogo bolji vozač nego li ovi muški – kaže Staniša Stojičević, preduzeće „Moto Boem“, šef autobuske stanice u Knjaževcu.

– Sve najbolje. Evo već četiri ili pet godina mi radimo zajedno i super je – slaže se i  Dragan Pavlović, vozač autobusa.

Slavejka je majka četvoro dece i ističe da samo uz podršku porodice uspeva da odgovori svim obavezama.

– To je, Boga mi, zahtevno. Samim tim život traži od mene da ja budem i dobra majka – kaže Slavejka Krstić, vozač autobusa.

Njen radni dan ispunjen vožnjama, ali i administrativnim poslovima koje takođe obavlja u preduzeću, često se završava i posle ponoći.

Malo joj tada ostaje vremena za nešto drugo osim odmora i pripreme da sledećeg jutra nasmejana i vedra dočeka nove putnike u svom minibusu.

                                                                                                                                    izvor: RTS

NAPOMENA:

Novi red voznje – od 24.09.2015

Ostavite komentar