SO Knjaževac: Izabrano novo opštinsko rukovodstvo – KNJAZ PRESS

U subotu, 18. juna, potvrđeni su mandati novoizabranim odbornicima. Formirana je nova vladajuća većina, koju čine SNS, GG “Knjaz” i USS. U opoziciji ostaju SPS i DS. Demokrate, prvi put posle “demokratskih promena”, nisu deo vladajuće garniture.

Dragan Mančić (DS), predsednik starog saziva Skupštine opštine Knjaževac, otvorio je konstitutivnu sednicu, kojom je predsedavao najstariji odbornik, Radomir Veljković, iz redova PUPS-a (sa liste SNS).

IMG_0002

Po potvrđivanju odborničkih mandata, prešlo se na izveštaj Opštinske izborne komisije (OIK), a u vezi lokalnih izbora održanih 24. aprila.

Ostavke na odbornička mesta dalo je troje odbornika iz redova “Knjaza”. Nakon toga je, tajnim glasanjem, za novog predsednika SO Knjaževac izabran mr Miodrag Ivković, iz redova lokalnih “naprednjaka”.

Ovaj deo sednice obeležila je oštra polemika dojučerašnjih koalicionih partnera, predsedavajućeg Veljkovića (PUPS) i odbornika Darka Živkovića (SPS), a radi (ne)pridržavanja teme o kojoj se raspravlja.

IMG_0012

mr Miodrag Ivković (SNS), novoizabrani predsednik SO Knjaževac

Nakon izbora predsednika novog skupštinskog saziva, izabran je i sekretar. Ljilja Milenković, diplomirani pravnik će, kao i protekle 4 godine, obavljati tu dužnost.

Data je pauza od sat vremena, ne bi li se, po hitnom postupku, održala i Prva redovna sednica novog lokalnog parlamenta.

Na njoj su izabrani izvršni organi, uz prethodnu verifikaciju tri nova odbornika.

Za zamenika predsednika Skupštine opštine (SO) Knjaževac izabran je Igor Stevanović, odbornik Ujedinjene seljačke stranke (USS).

IMG_0015

mr Milan Đokić (KNJAZ), predsednik opštine Knjaževac i Igor Stevanović (USS), zamenik preds. SO Knjaževac

Milan Đokić, kandidat za novog (starog) predsednika opštine, u svom ekspozeu, naveo je da su razvoj poljoprivrede, turizma, malih i srednjih preduzeća preduslov za dalji razvoj na lokalu.

Voćarstvo, stočarstvo, pčelarstvo i nabavka nove poljoprivredne mehanizaije su od vitalnog značaja, kao i iskorišćenje raspoloživih turističkih potencijala na Staroj planini i Rgoškoj Banjici, uz neprekidno osnaživanje sportskog i lovnog turizma.

Đokić je istakao i da Knjaževac nema više velike industrijske gigante, ali da ima ljude, ponikle u njima, koji zahvaljujući svom radnom iskustvu i konekcijama koje imaju, uspešno posluju u okvirima svojih porodičnih preduzeća. Primat je i dovođenje novih investitora, a na lokalnoj vlasti je da obezbedi ambijent koji će ih privući. Centar za radno osposobljavanje i stručnu prekvalifikaciju je, takođe, jedan od prioritetnih zadataka, u cilju rešavanja velikog broja nezaposlenih građana.

Kandidat za predsednika opštine je istakao i značaj jačanja socijalne zaštite, brige o starim i iznemoglim licima i porodicama sa decom sa posebnim potrebama. Narodna kuhinja radila je neprekidno i nije bilo ni dana pauze.

Opština ima oko 300 kilometara putne mreže i etapno, redovno održavanje je stalna obaveza. Obnavljanje vodovodne mreže i zamena cevi fi 500 novim, savremenim materijalima je od životnog značaja, kao i izgradnja vodovoda u nekim selima. Prioritet je, rekao je Đokić, i izgradnja kanalizacije u Mesnoj zajednici (MZ) Minićevo, ali i rešavanje problema knjaževačke deponije, priključenjem na regionalnu, u Pirotu ili Halovu (Zaječar).

Ruralni razvoj ne sme biti samo floskula, jer na 1200 kvadratnih kilometara postoji 85 naseljenih mesnih zajednica. Decentralizacija knjaževačke opštine i stvaranje 4 centra (Minićevo, Kalna, Vasilj i Podvis), ka kome bi gravitirala manja naselja, pospešila bi život i rad meštana.

Đokić je napomenuo i da je proširenje predškolskih kapaciteta takođe od posebnog značaja, s obzirom da se 50-ak mališana nalazi na tzv. “listi čekanja”. Značaj društvene nadgradnje, kroz kulturne i sportske aktivnosti su, po rečima “prvog čoveka” varoši, od neprocenjive važnosti.

IMG_0011

Opozicija: “Za Knjaževac zajedno” (DS, LDP, SDS, NS). Red iza – odbornici SPS-a.

Opoziciona DS (LDP, SDS, NS) je podržala izbor novog predsednika opštine, dok su “socijalisti” ostali uzdržani. Prilikom izbora zamenika predsednika opštine, Miroljuba Mihajlovića (SNS), situacija je bila obrnuta.

Lokalnu “vladu”, odnosno Opštinsko veće činiće sedam članova: Miroljub Božinović, Stefan Vukadinović, Obren Ristić, Miodrag Kosovac, Srbislav Đorđević, Radomir Veljković i Gradimir Živković.

Na kraju prve sednice u novom sazivu imenovani su predsednik i članovi Komisije za budžet i investicije.

IZJAVE: Milan Đokić, preds. opštine Knjaževac i Miodrag Ivković, preds. SO Knjaževac / knjazevacinfo.rs

PODSETNIK – Na nedavno održanim lokalnim izborima u Knjaževcu, cenzus su prešli:

SNS – 15 odbornika,

KNJAZ – 13 odbornika,

DS, LDP, SDS, NS – 6 odbornika,

SPS – 4 odbornika,

USS – 2 odbornika.

2 comments

  1. Cestitamo Novoizabranim clanovima Opstinskog veca, Skupstini i Naravno Predsedniku G-dinu Milanu Djokicu.
    Zelimo im puno uspeha u daljem radu. Moja Procena je da su Pravi i Profesionalni ljudi izabrani na tim funkcijama.
    U moje licno ime i u ime Jednog mikro Preduzeca , Preduzeca za Proizvodnju Tekstila’ White Shirt“.
    Zdravko Jovanovic

    Sviđa mi se

Ostavite komentar