OGLEDALO: Azil za pse kao preka potreba – KNJAZ PRESS

„Prema stavu 1 člana 66 Zakona o dobrobiti životinja (Službeni glasnik 41/2009), organ jedinice lokalne samouprave dužan je da obezbedi prihvatilište ako na svojoj teritoriji ima napuštenih životinja.

Član 54 ovog Zakona propisuje da su organi jedinica lokalne samouprave dužni da izrade i sprovode program kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka prema specifičnostima sredine.

U slučaju nepoštovanja ovih članova, Zakon je propisao odgovarajuće novčane kazne.“

psi-lutalice

Da se odmah razumemo. Volim životinje i nikada u životu ni  jednoj ništa nažao nisam učinio. Ali, ovo je prevršilo svaku meru!

U Knjaževcu koji pretenduje da bude turistički centar, na „najlepšen trgu u Srbiji“, tačnije platou kod Doma kulture, čopori pasa lutalica caruju u svakom smislu, nekada mirno, a nekada agresivno pokazujući čoveku „ko je tu gazda“.

S prvim prolećnim danima više je ljudi i male dece na spomenutom mestu. I danju i noću, ulica Knjaza Miloša, kao glavna, prepuna je šetača kojima se, za tili čas, u noge uskomeša čopor pasa. Jesu oni „najbolji čovekovi prijatelji“, i verujem u to, al` objasnite to nekome kome je dovoljno da isti zalaje, zareži i ne daj Bože, ćapi ga za nogu!

Al`, idemo redom…hronološki.

Kao što smo videli na početku teksta, lokalna samouprava je „Prema stavu 1 člana 66 Zakona o dobrobiti životinja (Službeni glasnik 41/2009), dužna da obezbedi prihvatilište ako na svojoj teritoriji ima napuštenih životinja.“

S druge strane, ogromne su odštete koje opština plaća građanima, nastradalim od ujeda pasa. Zar nije bolje da se ista sredstva ulože u njihovo zbrinjavanje u adekvatnom azilu za životinje. Pa kaže:

„U prošloj godini (2016) opština Knjaževac je na ime odštete od ujeda pasa lutalica isplatila više od 10 miliona dinara, kaže predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić.“ (pogledaj ceo tekst)

Prošle godine pobedio je azil za pse. Gotov je projekat, pripremljena projektna dokumentacija, za par dana ide javna nabavka i na proleće građani će imati azil za pse, koji su prepoznali kao gorući problem prošle godine. Azil će se nalaziti u Minićevu“, naglasio je Josifović.“ (pogledaj ceo tekst)

Građani Minićeva na sinoćnjem zboru rekli su NE izgradnji azila za pse u njihovoj varošici. Oni su jednodušno podržali zaključak Mesne zajednice da se ovaj objekat ne gradi u prostorijama bivše klanice jer je u blizini sportskih terena i kuća sa okućnicama.“ (pogledaj ceo tekst)

„U Knjaževcu je održana 39. sednica Opštinskog veća. Na dnevnom redu bilo je 20 tačaka.Srednjoročni i dugoročni planovi poslovne strategije Preduzeća za razvoj, urbanizam i izgradnju, kao i odluke koje će omogućiti izgradnju azila za pse i proširenje puta ka Babinom zubu, neke su od tema kojima su se bavili knjaževački većnici.“ (pročitaj ceo tekst)

Buduće prihvatilište za pse nalaziće se na potezu između Svrljiga i Knjaževca u objektu koji je daleko od naseljenih mesta, a koji je nekada bio farma, kaže Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga. Odluka o tome gde će se nalaziti buduće regionalno prihvatilište za pse doneta je nakon obilaska lokacija koje su bile predložene.“ (pročitaj ceo tekst)

Pametnome dosta.

PRILOG: Diskusija građana na FB

Prijavi komunalni problem opštinskoj komunalnoj inspekciji na link:

Nezavisni portal KNJAZ PRESS ujedno moli i savetuje lokalne političare, privrednike i same građane da budu dnevno mudri i odgovorni kada planiraju i donose odluke koje utiču na dobrobit opštine Knjaževac, živote svih nas i zajedničku budućnost!

4 comments

 1. Kad se susretnete s napuštenim psom ili čoporom, uradite sledeće:

  1. Obratite mu se nekom lepom rečenicom, tepajte mu

  2. Uspostavite kontakt očima

  3. Blago se sagnite

  4. Ispružite lagano ruku ka psu (gornji deo šake, dlanom nadole)

  5. Ako naiđete na čopor, komunikaciju uspostavite s onim psom koji vam prvi priđe

  6. Nikad nemojte bežati

  Sviđa mi se

 2. Sam azil za pse nije konačno rešenje problema. Problem mora da se rešava sistematski, a to podrazumeva izmenu Zakona o držanju životinja. Vlasnički psi moraju biti čipovani i pod redovnim veterinarskim nadzorom, posebno ženke. Ženke moraju biti redovno pregledane na skotnost kako bi se izbeglo puštanje mladunaca na ulicu. O tome i drugim problemima treba pokrenuti javnu debatu, a zatim i peticiju Skupštini da se promeni Zakon.

  Sviđa mi se

 3. Ima li zakona u ovom Knjaževcu? Hoće li neko ikad kazniti nesavesne vlasnike koji svoje opasne pse šetaju gradom bez zaštitne korpe?! Da li je potrebno da nekoga, ne daj Bože, iskidaju pa da tek onda da neko reaguje!!? Ovo je prevršilo svaku meru, totalni javašluk, radi svako šta god hoće…sramota.

  Sviđa mi se

Ostavite komentar

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s